A repülőgép mód csak úri huncutság?

Igen, ha szeretjük a hazárdjátékot.

Fotó: Unsplash

Nehéz lemondani a telefonunkról meg az internetről egy egész repülőúton, pedig nem véletlenül találták ki a repülőgép módot. De tényleg, miért is? Mibe zavarhat be a telefonunk, és mi történhet, ha önkényesen értelmezzük a szabályokat?

Miután a repülőgép ajtaja becsúkódik, elindul a belső levegőbefúvás, és szinte azonnal hallhatjuk a hangszóróból az utasításokat: kérjük, foglalják el a helyüket, kapcsolják ki a mobiltelefonjukat, minden okoseszközt állítsanak offline állapotba! A legtöbb utasszállító repülőn ma már plusz díjért kérhetünk fedélzeti wifit, és ha jobban belegondolunk nem akkora áldozat pár órán keresztül internet nélkül létezni, de ha hosszú, kontinensről kontinensre tartó útról van szó, akkor fontos lehet az internet-elérés. Ha el kell érnünk egy repülőgép-csatlakozást, egy programra oda kell érnünk, vagy időpontra érkezünk bármi miatt az adott városba, akkor szeretünk naprakészek lenni az időjárással, a programokkal és egyebekkel kapcsolatban, és erről nehéz lemondani ma már repülés közben, amikor a szárazföldön szinte állandóan elérhetőek és online vagyunk.

Fotó: Unsplash

Mit is tud a repülőgép mód?

Angolul flight mode-nak vagy airplane mode-nak, magyarul repülőgép módnak nevezzük azt az állapotot, amikor az okostelefon be van kapcsolva, de mindenféle jel vételét és sugárzását megszüntetünk rajta a beállítással. Tehát a mobil működőképes, de nem érzékel wifit és mobilhálózati jeleket. Ha a beállításoknál bekapcsoltuk ezt a módot, akkor az ikonja mind az androidos, mind iPhone készülékeken látszik, tehát leszállás után semmikép nem fogjuk úgy hagyni véletlenül. Repülőgép módban a telefon nem fogadja azokat a rádiójeleket, amelyek lehetővé teszik szöveges üzenetek küldését, fogadását, vagy hívások kezdeményezését, fogadását, valamint nem tölt be weboldalakat vagy webalapú e-maileket (például Gmail), illetve semmiféle adatok nem tud letölteni. Így ha egy beszállókártyát nem mentünk le a tárcánkba, vagy a dokumentumok közé, akkor e-mailből nem tudjuk letölteni repülés közben, hogy megnézzük. Repülés előtt tehát mindent mentsünk le, amire szükségünk lesz, legyen az dokumentum, film, könyv, zene vagy játék!

Mit mondasz? Nem értem! 

Fotó: Unsplash

Sokan azt gondolják, a mobil „csak" a gép navigációját vagy más eszközeit zavarja. Ez így nem igaz. A Federal Communications Commission (Szövetségi Kommunikációs Bizottság) azért tiltja a mobilhasználatot, mert a repülők nagyon sok rádióhullámot használnak, és a mobilok kiiktatásával védik ki az interferenciát. Repülés közben rengeteg mobiltelefon adótorony (cellatorony) fölött repülnek el, amelyeknek a hullámait használják repülés közben a pilóták és a repülőterek a tökéletes kommunikációhoz. A wifi, a Bluetooth, a hanghívás, a 3G, 4G és 5G adatátvitele mind a rádiófrekvencia-spektrum különböző részeit használják, amelyek mind szükségesek a repülési navigációhoz is. Ezt úgy kell elképzelni, mintha hallgatnál egy fm rádióadást, ami nem jön be tisztán, mert ugyanannyira hallod a másik csatornát is, így egyik sem kivehető jól. A legkritikusabb zavaró jelet az 5G váltja ki, ez a hálózat kezd egyre elterjedtebb lenni az egész világon, mégpedig fel és leszállás közben nagyon fontos a pontos navigáció, mert pontosan meg kell határozni, milyen távolságra van a gép a földtől, és az alapján hozzák meg a repüléshez szükséges döntéseket a pilóták.

Fotó: Unsplash

A fizetős wifi nem okoz gondot?

A fizetős szolgáltatásként igényelhető fedélzeti wifihez a műholdakat használják, tehát nem kell csatlakozni hozzá földi adótornyokhoz, ez pedig azt jelenti, hogy a repülési navigációba sem zavarnak be ezek a jelek. A műholdas wifi kicsit lassabb, gyengébb, de már sok légitársaság dolgozik a fejlesztésen. Írtunk már arról, hogy a Delta gépeken hamarosan Elon Musk műholdjai szolgáltatják majd a wifit.

Az én telefonom nem zavar senkit...

Ha egy utas 5G-s eszköze (mobil vagy tablet) nincs repülőgép üzemmódban, akkor a repülőgép rádiós magasságmérő antennája hamis jelet foghat – ez a repülőgép kifutópálya feletti magasságának hibás jelzését okozhatja, ez pedig főleg rossz idő, havazás, köd vagy erős szél esetén igen veszélyes lehet. De van jó hírünk is, a repülőgép módban sokkal lassabban fog merülni a telefonod, hiszen az adatok betöltése és a jelek fogadása rengeteg akkumulátor-energiát fogyaszt, tehát a mobilod sokáig bírja majd az offline üzemmódban.

AMI MÉG ÉRDEKELHET