Miesta, kde sa natáčal najnovší James Bond

Európa červenie – či už farbami listov, alebo farbou oblastí s treťou vlnou pandémie. V čase jesene však všeobecne cestujeme menej a viac sa uchýlime do svojich domovov a k filmom. Ak ste už boli alebo sa chystáte do kina na novú bondovku, pozrite sa, kde všade sa natáčali scény z filmu No Time to Die.

Po dlho odkladanej premiére filmu No Time to Die sa fanúšikovia Jamesa Bonda dočkali konečne aj u nás. Do kín prišiel najnovší film, v ktorom si poslednýkrát agenta 007 zahral herec, ktorý tejto postave vrátil „mačovstvo" a týmto filmom legendárnosť – Daniel Craig. Pri natáčaní pritom precestovali poriadny kus sveta. Toto sú skutočné lokality, kde sa odohrávajú scény z najnovšej bondovky:

Veľká Británia

Foto: Getty Images Hungary

Centrála britskej tajnej služby MI6 v Londýne je ikonickou budovou aj v bondovkách.

Británia je úplnou samozrejmosťou. Agent v službách britskej tajnej služby MI6 má predsa povolenie zabíjať v mene jej veličenstva. Väčšina scén všetkých bondoviek sa už desaťročia natáča v štúdiách Pinewood, v grófstve Buckinghamshire. Presnejšia lokalita je asi 20 minút jazdy autom severne od londýnskeho letiska Heathrow.

Ak vás zaujala scéna z traileru k filmu, tak tá sa natáčala na brehu jazera Loch Laggan, v malebnom kaštieli s názvom Ardverikie Estate. Kaštieľ leží dve a pol hodiny jazdy autom severne od Glasgowa. No a určite vám z filmu zostala či zostane v pamäti automobilová naháňačka. Aj pre tú padla voľba do Škótska, do neďalekého Národného parku Cairngorms, najväčšieho vo Veľkej Británii.

A späť do Londýna. Budova ministerstva obrany sa pripojila k už tradičným záberom na sídlo britskej tajnej služby MI6, ktoré sídli na brehu Temže. Ak by ste boli v Londýne, stačí sa vydať od známeho Londýnskeho oka na juh popri rieke. Cesta pešo zaberie asi 20 minút. Okrem týchto miest bol filmový štáb v Londýne nakrúcať aj v parku Windsor Great Park či na moste Hammersmith Bridge.

Škandinávia

Foto: Pexels

Faerské ostrovy: Ideálna skrýša zloduchov vo filmoch s agentom 007.

Severské krajiny Európy boli potrebné na vytvorenie dvoch typov scén. Prvou je vyobrazenie zloduchovej (Baddie Safin, ktorého hrá Rami Malek) základne, na čo výborne poslúžili dánske Faerské ostrovy.

Druhou je návrat do rodinnej minulosti Madeleine Swannovej (ktorú hrá Léa Seydoux), keďže táto postava je škandinávskeho pôvodu. Na natáčanie najlepšie poslúžili lesy v okolí nórskeho hlavného mesta Oslo.

Exotika – talianska Matera a Jamajka

Foto: Pixabay

Aj James Bond vie inšpirovať k turizmu - toto je mesta Matera v Taliansku.

Z daždivej Británie a chladného severu sa v správnej bondovke musia scény vymeniť za slnkom zaliate exotické lokality. No Time to Die nie je výnimkou. Naháňačku v klasickom aute Aston Martin DB5 zažijete v malebnom talianskom mestečku Matera. Nachádza sa asi tri hodiny jazdy autom východne od Neapola a bondovka vás možno bude inšpirovať k návšteve tohto kamenného skvostu pri podpätku pomyselnej talianskej čižmy.

Chýba však tyrkysové more a skutočne exotická destinácia. Tou je pre Jamesa Bonda už dlhodobo Jamajka. Karibský ostrov autorovi Ianovi Flemingovi učaroval, a tak si aj Daniel Craig s ostatnými hercami a štábom užili, ale aj tvrdo odpracovali, scény nakrúcané na severovýchode ostrova, neďaleko Port Antonio.

Foto: Unsplash

Jamajka a James Bond sú spojené naprieč rôznymi filmami.

AMI MÉG ÉRDEKELHET