Miláno chce nočný kľud a chce pre to aj niečo urobiť

Kým sa sa turisti zabávajú, miestni by sa radi vyspali.

Foto: Shutterstock

Miláno sa na nátlak svojich obyvateľov rozhodlo: v noci nepovolí predaj alkoholických nápojov, resp. bude potrebné zavrieť aj terasy. Turizmus je síce dôležitý, ale ešte dôležitejší je spánok a pokoj miestnych.

Nočný život Milána sa prudko zmení: miestni obyvatelia už viac nemienili tolerovať hluk, ktorý je spojený s nočnou zábavou, davmi ľudí a s tým spojený aj zvýšený počet trestných činov, na ktoré sa miestni sťažujú. Po tom, ako sa združenie Lazaretto – výbor obyvateľov – obrátilo na radnicu, aby mu pomohla, reagoval aj primátor mesta Guiseppe Sala na túto situáciu s porozumením.

„Predstava, aby mesto fungovalo 24 hodín denne, aby prakticky neexistovali otváracie hodiny, lebo vždy je všetko otvorené, už v dnešných časoch neobstojí. Myslím si, že aj mestá – podobne ako ľudia – musia trochu oddychovať a že Miláno potrebuje taký systém, ktorý bude viac vyhovovať každému,"

povedal Sala.

Foto: Pixabay

Miláno počas dňa.

Nové pravidlá budú platiť počas týždňa od polnoci do šiestej rána a cez víkendy od pol druhej do šiestej. Momentálne sú tieto opatrenia ešte dočasné, podľa plánov začnú obmedzovať nočný život Milána od 19. novembra 2023.

Podľa dočasných zákazov nebudú môcť v daných časoch gastroprevádzky predávať jedlá a nápoje, ktoré si vedia zákazníci zobrať so sebou, ale budú musieť zatvoriť aj terasy, ba dokonca sa v nočných hodinách nesmú prevádzkovať ani automaty s jedlom a nápojmi .

Mimochodom v Miláne to nie je prvé takéto opatrenie. V čase pandémie mesto zakázalo predaj alkoholických nápojov so sebou medzi večerom a 7. hodinou rannou, lebo obyvatelia nedodržiavali nariadenia v čase pandémie koronavírusu.

Ďalej bol zakázaný predaj takýto jedál a nápojov aj v júli 2022. Aj vtedy bol dôvodom nočný hluk a z toho vyplývajúce trestné činy - poukazuje Euronews na opatrenia, ktoré sa týkajú nočného života Milána.

„Nechcel by som trestať zábavu, pracujúcich ani podnikateľov. Ale nenecháme bez povšimnutia ani obyvateľov, ktorí tu žijú, ktorí sa musia vyspať a ktorí majú právo cítiť sa bezpečne” – povedal Marco Granelli, bezpečnostný poradca, pre noviny La Repubblica o najnovších opatreniach.

„Je veľmi dôležité, aby sme našli rovnováhu na poli nočného života a aby sme jednoznačne naplnili očakávania ľudí jasnými, prehľadnými pravidlami” – dodal poradca.

AMI MÉG ÉRDEKELHET