Ezt fogjuk inni kávé helyett? Viszlát, kávé!

Babnélküli babkávé. Hm.

kávé
Fotó: Shutterstock

Egy seattle-i vállalat rájött, hogyan küszöbölhetné ki a kávétermesztés és a globális felmelegedés jelentette problémákat a kávéfogyasztók szemszögéből. Nos, kár, hogy mi erre nem gondoltunk: az új kávéban nem lesz kávé.


Egy ideje folyamatosan zajlik az élelmiszeriparban a hétköznapi fogyasztási cikkeknek a fenntarthatóság jegyében való újradefiniálása. A zero waste éttermek is egyre több helyen ütik fel a fejüket, de a fogyasztói igényekre reagálva már a szállodákban is egyre inkább törekednek arra, hogy az éttermekben helyi, fenntartható forrásokból készült fogásokat tálaljanak a vendégek számára.

A seattle-i székhelyű Atomo Coffee olyan ötlettel állt elő, mint még senki: a hatalmas ökológiai lábnyomot hagyó kávétermesztés helyett egy környezetkímélő alternatívát találtak ki a világ egyik legnépszerűbb italára.

Az innovációt a méltán híres vegán húspótló termékeket gyártó Beyond Meat befektetői is támogatják, a cég markát pedig mostanra mintegy 51,6 millió dollárnyi befektetési összeg üti.

Ez is érdekelhet: Egy korty kávétörténelem: a legszebb kávéház

Fotó: Shutterstock

Erdő helyett kávéültetvény

Fotó: Shutterstock

Arabica kávéültetvény, Brazília

Az Atomo Coffee elsődleges célja az volt, hogy olyan terméket hozzanak létre, mely

kiválthatja a nagy mennyiségű erdőirtással járó kávébabtermesztést.

Andy Kleitsch, a startup alapítója és ügyvezetője az októberi New York Kávéfesztiválon úgy nyilatkozott, hogy a „kávétermesztés naponta tíz Central Park méretű erdő kivágásával jár”.

Ezen felül a klímaváltozás a kávétermesztést is befolyásolja: mivel a termőföldek folyamatosan melegednek, az exportáló országokban az ültetvényeket egyre magasabb hegyoldalakra kell ültetni azért, hogy ugyanolyan minőségű arabica kávéval tudják ellátni a világpiacot, mint eddig – tájékoztat a kávétermesztés nehézségeiről az Agrárszektor.

Míg a vietnámi kávéhoz használt robusta kávé alacsonyan is megterem, és az időjárásra sem annyira érzékeny, addig az arabica igényesebb növénynek számít. A fent említett folyamat pedig rengeteg erdőirtással jár.

Ez mitől kávé?

A babnélküli kávé próbaüzemi prototípusából (proof-of-concept) az látható, hogy a termék karbonlábnyoma 93 százalékkal kisebb, mint a hagyományos kávéé, és az előállítása is jóval kevesebb vizet – pontosabban 94 százalékkal kevesebbet – igényel, mint a megszokott ital esetében.

Az ötlet úgy tűnik, nemcsak a befektetőket nyerte meg, hanem a Time Magazint is, akik tavaly az év kétszáz legjobb innovációja közé sorolták az Atomo Coffee fejlesztését.

A Euronews beszámolója szerint a babmentes kávé előállítása tápanyagokban rendkívül gazdag superfood hozzávalókkal, illetve olyan „újrahasznosított” feldolgozóipari melléktermékek felhasználásával készült, mint például a datolyapálma magja.

Azért, hogy a kávé kávé maradjon, a datolyamagokat szőlőkivonatba, cikóriába és más aromákba áztatják, majd a teából származó koffeinnel dúsítják.

Mikor találom meg a boltban?

Mint sok innováció, egyelőre a babmentes kávé sem számít olcsónak, így arra még várnunk kell, hogy felkerüljön a boltok polcaira. Viszonyításképpen: míg az amerikai boltok polcaira 450 grammos csomagban kerülő kávé nagykereskedelmi ára átlagosan 10-14 dollár, addig az Atomo Coffee babnélküli kávéjához ugyanekkora kiszerelésben 20,99 dollárért tudnak hozzájutni az emberek. Emiatt egyébként az Atomo elsőkörben nem is a boltokat célozza meg, hanem inkább az ötletre nyitott kávéházakat.

Szerinted hogy értékelték a fogyasztók az első kortyot?

„A kávépiac nagyjai mind tudják, hogy a következő 20-30 évben problémát fog jelenteni számukra a kávéhiány, ezért igyekeznek inkább megelőzni az egészet” – mondta Kleitsch. Az Atomo elmondása szerint egyébként már tárgyal a világ legfőbb kávéipari cégeivel arról, hogy hogyan tudnák ellátni őket az alternatív termékkel.

AMI MÉG ÉRDEKELHET