7 dolog, amit a NASA-tól kaptunk, és mindannyian használjuk

De leszámítva a technikai ruházatot, az akkus fúrót, a morzsaporszívót és a karcmentes lencsét, mit adott nekünk a NASA?!

Egy csomó olyan, a mindennapokban teljesen természetesnek tűnő dolgunk van, amit valójában az űrkutatás miatt fejlesztettek ki, mi pedig csak élvezzük a termékek utóéletét. Lássuk, mit köszönhetünk a NASA-nak!

A NASA megalakulása óta engedélyezi az űrkutatás során kifejlesztett technológiák használatát a különböző termékek gyártásakor a vállalatoknak, ezek a szabadalmak az ún. spin-offok. Lássuk, melyek azok a mindennapokban is használatos eszközök, amelyeket alapvetően a NASA dolgozott ki, és később a civil lakosság is profitált belőle!

Akkumulátoros szerszámok

A Holdon talált kőzetekből csak fúró segítségével lehetett mintákat gyűjteni, ám hamar kiderült, hogy ez a hagyományos, vezetékes fúrókkal nem lehetséges. Ekkor fejlesztette ki a NASA a vezeték nélküli, saját akkumulátorral rendelkező, kisméretű és könnyű fúrót a Black&Decker szerszámgyártó vállalat közreműködésével, amely később felhasználta a fejlesztést a lakosságnak szánt szerszámok és háztartási eszközök gyártásakor is. Így jött létre a morzsaporszívó (ezzel gyűjtöttek mintákat a holdporból) és az akkumulátoros fúró.

Technikai öltözet és talpbetét

Fotó: Shutterstock

Az asztronauták speciális ruházata nagy segítséget nyújtott a sportruházatok tervezésekor, amelyeknél kulcsfontosságú a hő- és nedvesség-elvezetés kérdése. A szkafander adta az ötletet azokhoz a ruhákhoz, amelyek sportolás közben elvezetik a hőt a testtől, így befolyásolva pozitív irányba a hőérzetet.

Az űrbéli séták során az asztronauták csizmái sem a Földön megszokottak voltak, hiszen eleve nem beszélhetünk klasszikus járásról az űrben. Különleges lábbelijeik alapján több gyártó is olyan edzőcipőket, illetve talpbetéteket kezdett gyártani, amelyek a földet éréskor elnyelik az energiát, ismét visszaállnak eredeti alakjukba, ezzel „kirúgva” viselőjük lábát és ruganyossá, valamint lendületessé téve a járást.

Páramentes bevonat és karcálló lencsék

Az űrszondák ablakainak bepárásodását gátló fejlesztésnek köszönhetjük a speciális üvegeket, mint pl. az autóablakok, síszemüvegek és búvársisakok. Mivel a szkafander üvege könnyen megkarcolódhatott, a különleges műanyag bevonatot is a NASA fejlesztette ki, amelyet később az optikusok is előszeretettel alkalmaztak a karcálló lencsék gyártásánál.

Memóriahab

Fotó: Shutterstock

Füstjelző alatt rossz ötlet cigizni

Az eredetileg az űrhajókhoz kifejlesztett és az asztronauták védelmét szolgáló anyagot úgy tervezték, hogy felfogja a lökéseket, valamint a ránehezedő súlyt egyenletesen oszlassa el. A kezdetben csak az ülésekhez és sisakokhoz használt habszivacsot ma már elsősorban a memóriahabos ágymatracoknál és párnáknál használják, amelyek felveszik a felhasználó alakját, használat után pedig visszanyerik eredeti formájukat.

Digitális hőmérő

Ma már szinte csak ilyen típusú lázmérőket használunk, amelyek infravörös érzékelők segítségével mérik a leadott hőt. Bele sem gondolunk, de ezt is az űrkutatás hívta életre, hiszen a kezdeti fülhőmérők azt követően terjedtek el, hogy a NASA a csillagok hőmérsékletét infravörös hullámokkal kezdte mérni, a technológiát pedig az egészségügy is átvette. Ezek az eszközök manapság pillanatok alatt képesek megmérni a testhőmérsékletet.

Füstjelzők

Az űrhajóban kitörő esetleges tűz vagy a gázok felszabadulása végzetes, így létfontosságú volt egy jelzőrendszer kifejlesztése. A háztartásokban ma használt füstjelzők mindegyike azon az elven működik, ahogy a legelső jelzőkészüléket kifejlesztette a NASA erre a célra.

GPS

Fotó: Shutterstock

A műholdak Földdel való kommunikációja mindig is fontos volt. Mivel ez ma már megbízhatóan működik, a polgári lakosság is élvezheti ennek előnyeit az autós navigátorok használatakor, amelyek a műholdak segítségével helyettesítik a hagyományos, papíralapú térképeket, így kímélve meg az emberiséget számtalan eltévedéstől és időveszteségtől.

Szöveg: Szentkuty Nikolett

AMI MÉG ÉRDEKELHET