Mit csomagoljunk a suliba és kirándulásra?

Egészséges és finom uzsonnaötletek.

Fotó: Getty Images

Már írtunk arról, hogy mibe csomagoljunk tízórait vagy uzsonnát ökötudatosan, most pedig arra adunk tippeket, hogy mivel tömjük meg az ételes dobozkákat szalvétákat.

Milyen a tápláló tízórai?

Nehéz igazságot tenni a szakértők között: miközben a gyerekorvos pudingot javasol, a dietetikus pedig teljes kiőrlésű kenyeret, Vekerdy Tamás pszichológus arra hívta fel a szülők figyelmét, hogy a fehér kenyérből készült szendvics az iskola legerősebb valutája az egészséges változatokkal szemben, amik a szemétben landolnak. A lényeg, hogy erőszakkal nem lehet egészségre szoktatni a gyerekeket, jó példával és odafigyeléssel inkább. Ennek jegyében csomagoljunk a gyereknek tápláló, de finom és kívánatos ételeket, amelyekhez ha lehet, ne túl távolról érkező, inkább hazai és szezonális hozzávalókat használjunk.

5 tipp, hogy a legjobbat add!

1. Friss kása

Fotó: Unsplash

Zabkása


Ezer variáció létezik a zab- vagy köleskására, ami ebédig megfelelő energiával látja el a kicsiket. A romlandóság elkerülése érdekében készíthetjük mandula- vagy rizstejjel, dúsíthatjuk natúr joghurttal, és keverhetünk hozzá friss gyümölcsöt, olajos magvakat, reszelt almát, esetleg kókuszreszeléket, fahéjat, kakaót.

2. Mogyoróvaj édesen és sósan

Fotó: Unsplash


Mogyoróvajból szerencsére sós és natúr változat is létezik, és ideális a fehérjebevitel és az egészséges zsírok szempontjából. Attól függően, hogy gyermekünk inkább gyümölcs- vagy zöldségfogyasztó, vágjunk fel almát vagy karalábét, és tegyünk mellé mogyorókrémet (nem Nutellát!), amelyet akár otthon is előállíthatunk.

3. Muffin másképp

Fotó: Unsplash

Zöldséges muffin


Készítsünk teljes kiőrlésű sós muffint zöldségekkel, magvakkal. Izgalmas például a lila hagymás, diós változat, vagy a túrós, esetleg juhtúrós vagy olajbogyós, ha a gyermek bírja az erősebb ízeket. De lehet cukkinis-füstölt sajtos, baconos-szárított paradicsomos vagy répás-diós. A muffin tésztája készülhet zabból vagy tönkölyből is.

4. Szivárványízek

Fotó: Instagram

Gyümölcstálalás kreatívan


Kicsi gyümölcsöket és zöldségeket válogassunk a szivárvány színeiben: pl. áfonya, málna, paradicsom. Ha nehe- zen fogynak a zöldségek, kiszaggathatjuk különböző tésztaformákkal, így az unalmas uborkából izgalmas állatokat varázsolhatunk.

5. Kreatív szendvicsek

Fotó: Unsplash

Alternatív szendvics


Ha kamaszoknál nem is, kisebb gyerekeknél jellemző, hogy az egészben küldött szendvics vagy gyümölcs hazaérkezik a nap végén, rosszabb esetben a padban várja a sorsát. Éppen ezért, ha pékáruban gondolkodunk, vágjuk kisebb szeletekre a kenyeret, amit vaj helyett kenjünk meg olíva- vagy tökmagolajjal, adhatunk hozzá mozzarellát, otthon sült húsból készült sonkát, avokádókrémet, humuszt, hidegebb időben tojáskrémet, de helyettesíthetjük felcsavart, majd kisebb tekercsekre vágott töltött tortillával is.

És még néhány praktikus tipp a sulis uzsonnához, hogy gusztusos és friss maradjon:

youtu.be

Back-To-School Lunch Prep Hacks
AMI MÉG ÉRDEKELHET