GRÉCKE OSTROVY INAK: MOJA TUČNÁ GRÉCKA DOVOLENKA

Pestrofarebné kroje, tradičné jedlá, ikonické melódie, starobylá mytológia. Atmosféra dávnych čias je dodnes autentickou súčasťou identity obyvateľov niektorých častí Grécka. Neslúži na pobavenie turistov, ale je prirodzenou súčasťou života domácich.

Foto: Shutterstock


BOHOVIA NA KAŽDOM KROKU

www.youtube.com

MODERN & ANCIENT CULTURE

Na hrdinov antických mýtov narazíte v Grécku na každom kroku. Za všetkých postačí pár príkladov: bohyňa lásky Afrodita sa narodila na Kythire, Ikaros sa utopil pri Ikárii, ostrovy Paxos a Antipaxos stvoril Poseidón. A v jednej z jaskýň Paxosu sa nachádza mramorový palác Amfitrite, manželky boha morí. Na stoloch určite nebudú chýbať tradičný mandľový koláč ani miestne víno.

SKIATHOS

Foto: Visit Greece

Malý ostrov s bohatým kultúrnym životom patrí k súostroviu severnej Sporady. Je obľúbeným dovolenkovým útočiskom Grékov, ktorí sa okrem kúpania a výletov túžia zabaviť. A to sa dá práve v početných baroch, kde znie hudba. V Danny & Zoe’s Blind Dog patrí pódium dídžejom, v Toteme sa stretávajú milovníci alternatívneho rocku. V posledných rokoch si získal obľubu aj Apotheke Club, ktorý sa vyznačuje bohémskou atmosférou a minimalistickým štýlom. Jeho hosťom nič nebráni pretancovať celú noc!

Fanúšikovia gastronomických zážitkov si tiež prídu na svoje: je tu všetko od jednoduchých hostincov po reštaurácie zamerané na fine dining. Vo väčšine podnikov ponúkajú výlučne grécku kuchyňu! V Basiliskosi sa oplatí ochutnať hotopitu, mäsom plnený koláč s bylinkami. Borzoi s trochu vyššími cenami vás očarí modernými fúziami jedál. V záhrade rozprávkovej Marmity je takmer jedno, čo si objednáte – vždy vás čaká dokonalý kulinársky zážitok.

SIFNOS

Foto: Visit Greece

Ďalší z Kykladských ostrovov je známy pod viacerými názvami: bol už ostrovom zlata a striebra, baštou gréckej gastronómie aj domovom básnikov. Hoci ťažba drahých kovov patrí minulosti, región si udržal vysokú životnú úroveň. Domáci to pripomínajú návštevníkom tým najlepším možným spôsobom: turistom sa na každom kroku dostáva nefalšovanej gréckej pohostinnosti. Pláže sú svedomito udržiavané, hotely sú na európskej úrovni. Hlavné mesto ostrova – Apollonia je dokonalým príkladom typickej kykladskej architektúry s radmi bielych domov. Najkrajším miestom je historické Kástro, ktoré, hoci je dodnes obývané, pôsobí ako skanzen. Na ostrove s dvoma tisíckami obyvateľov sa nachádza viac ako dvesto kostolov a kaplniek, ktoré mu dodávajú nezameniteľný genius loci. Na davy turistov na Sifnose zabudnite. Na ostrov chodia dovolenkovať výlučne Gréci. Ak teda túžite vypadnúť z každodennej reality a poteší vás, že ľuďom okolo nebudete rozumieť ani slovíčko, nemôžete si vybrať lepšie!

AMI MÉG ÉRDEKELHET