WD40: Na čo všetko sa dá použiť?

Hovorí sa, že ak to nedrží a malo by, je treba inštalatérsku pásku. A ak to drží a nemalo by, je treba WD40. Čo je vlastne tento svetoznámy výrobok a aké je jeho zvyčajné, ale aj neobvyklé použitie?

Foto: WD40

WD40 je lubrikant a rozpúšťadlo, účinné najmä na začínajúcu hrdzu. WD je skratka pre water displacing, alebo v preklade „vodu odpudivý“ a 40 je číslo testovanej formule, ktorá bola zvolená za finálnu. Formula na WD40 pochádza ešte z roku 1953 a z kalifornského San Diega sa rozšíril doslova do celého sveta. Toto sú využitia tohto praktického spreja, ktorý by vo vašej krabici s náradím nemal chýbať.

Využitie WD40 okolo auta

Foto: WD40

Ak sa vám na aute náhodou objaví malý výskyt hrdze, WD40 je doslova prvou pomocou. Hrdzu musíte samozrejme odstrániť a vyčistiť, ale WD40 malé hrdzavé rany na aute zahojí a tak zabráni jej šíreniu. Vhodné je aj pri prevencii – nastriekať na miesta, kde sa hrdza zvyčajne vyskytuje pomáha predísť jej výskytu. Tento výrobok má však okolo auta širšie použitie. Máte ruky špinavé a mastné od oleja? Nastriekajte na ne WD40, chvíľu nechajte pôsobiť a umyte ich. Podobný účinok má výrobok aj na nepekné olejové škvrny na podlahe garáže. Stačí vyčistiť po nastriekaní a počkať, kým podlaha vyschne. Ak vám vŕzgajú dvere na aute, aj s týmto vám WD40 pomôže a tiež vám odstráni farbu z iného auta, ktorá sa vám ukáže na laku, ak sa o to vaše auto oškrelo. Nakoniec tiež s večným problémom šoférov od jari do jesene – zažratými fľakmi od múch na čelnom skle auta, jeho prednej mriežke, či poznávacej značke.

Využitie v záhrade a okolo domu

Foto: WD40

Ak vám po zime nejdú stlačiť záhradné, či iné nožnice, WD40 pomôže aj tu. Uvoľňuje zaschnuté a spečené kusy grilu, záhradnému nábytku so zašlým vzhľadom dá nový vzhľad, ale odstraňuje aj kusy zaschnutej špiny na záhradnom náradí. Ak nastriekate WD40 na drevené násady náradia, nebudú sa štiepiť. Nastriekajte ho aj na nože kosačky a nebude sa na ne tak lepiť tráva. Ďalším prekvapivým, no logickým použitím, je použitie na miestach, kde sa radi usadzujú osy. Klzký povrch im znemožní opäť si tam vybudovať hniezdo, alebo pristávať. WD40 zabíja aj nechcený hmyz a chrobákov v dierach a medzerách okolo domu a na záhradných chodníkoch. Úplne iným použitím je pri leštení nehrdzavejúcej ocele, ale aj odstraňovaní šmúh a fľakov po farbách v dome aj na vás. Praktické je využitie na zmäkčenie stvrdnutých štetcov z minulého použitia.

Praktický pomocník v domácnosti

www.youtube.com

How To Restore Stainless Steel with WD-40® Multi-Use Product

Tento univerzálny sprej použijete nielen okolo domu, ale aj v jeho vnútri. Nábytok počarbaný voskovými farbami, pozostatky nálepiek na fľašiach či zaváraninách, stečený vosk zo sviečok, ale dokonca aj neoddeliteľné kocky lega – to všetko vyriešite s WD40. Môžete ho použiť aj na kožené topánky, ktoré vyleští a urobí nepremokavými. Použiť ho môžete dokonca aj na zaseknutý zips, vyčistenie hlavice sprchy od vodného kameňa a zaschnuté, prilepené kusy lepidla kdekoľvek – aj na rukách. A na záver bonus: ak neviete odniekadiaľ, hoci aj z vlasov, odstrániť prilepenú žuvačku, použite tento sprej, nechajte pôsobiť a vyriešte si aj tento bolehlav.

Môže sa zdať, že WD40 je zázračný, no ako všetky výrobky – aj ten má svoje obmedzenia. Nepoužívajte ho preto extenzívne na plastové povrchy v domácnosti, s výnimkou ako je odstraňovanie žuvačiek, vosku, škvŕn, či lepidla. A určite sa WD40 vyhnite pri akejkoľvek elektronike, ktorú by olejová a rozpúšťacia konzistencia WD40 mohla vyradiť z prevádzky naveky.

AMI MÉG ÉRDEKELHET