​Najčistejšia morská voda v Európe je vzdialená len niekoľko hodín jazdy autom

Chorvátsko
Foto: Shutterstock

Na dovolenke pri mori je jedným z najdôležitejších faktorov čistota vody. Kúpanie síce nemusí byť také nepríjemné, ak nevidíte až na dno a potápači alebo fotografi môžu byť sklamaní, ak je voda v skutočnosti kalnejšia, ako vyzerá na fotografiách. Nedávna analýza však ukázala, že nemusíme cestovať ďaleko, aby sme sa mohli kúpať v tej najčistejšej vode.


Podľa novej analýzy sa dovolenkári v Chorvátsku nemusia obávať ísť pod vodu, pretože táto krajina má jedny z najčistejších pobrežných vôd na kúpanie.

Prieskum uskutočnila Európska komisia a Európska environmentálna agentúra a zúčastnilo sa na ňom 27 krajín EÚ a Albánsko a Švajčiarsko.

Foto: Shutterstock

Z výsledkov vyplýva, že Európa dosiahla mimoriadne dobré výsledky: 85% vôd na kúpanie získalo výborné hodnotenie a len 1,5% z nich malo zlú kvalitu vody. V členení podľa krajín však najlepšie obstálo Chorvátsko, kde 99,1 percenta pobrežných vôd získalo výborné hodnotenie − 886 z 894 pláží.

​Čo však znamená výborná kvalita vody?

Čistota vody sa určuje podľa „smernice o vode určenej na kúpanie" s pomocou miestnych a medzinárodných orgánov.

Foto: Shutterstock

Počas takýchto meraní orgány zbierajú mikrobiologické údaje z vody a potom hodnotia oblasti a udeľujú im hodnotenie slabé, dobré, dobré alebo vynikajúce. Zaujímavé je, že vnútrozemské vody (napr. jazerá) sú vo všeobecnosti oveľa horšie ako pobrežné vody v celej Európe.

Za Chorvátskom sa v rebríčku umiestnili Grécko, Cyprus a Rakúsko − v prípade posledného menovaného sa údaje samozrejme týkajú čistoty vnútrozemských vôd. Z analýzy vyplýva, že čistota vôd na kontinente sa neustále zlepšuje, pričom čoraz viac miest dosahuje výborné hodnotenie. Vysvetľuje sa to čoraz prísnejšími environmentálnymi opatreniami vlád a účinnejším čistením odpadových vôd, uvádza sieť Matador.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET