Čokotrip: 6 najčokoládovejších miest Európy

Čokoláda nie je len obyčajná sladkosť: môže byť delikatesou pre gurmánov, zdrojom energie i liekom na nešťastnú lásku. Zoznámte sa s miestami, kde nájdete najlepšiu čokoládu na starom kontinente.

Foto: Chocolate Village by the River

Iba máločo zmenilo život Európanov, ktorí milujú sladkosti, tak ako štvrtá cesta Krištofa Kolumba a jeho syna Fernanda na americký kontinent. Z Európy vyrazili v máji 1502 a domov sa vrátili koncom roka 1504, pričom na starý kontinent priviezli aj kakaové bôby. Nápoj vyrobený zo semien exotického kakaovníka nemal spočiatku veľký úspech. Chuťové poháriky španielskej aristokracie si získala až „xocolatl", čo v indiánskom jazyku znamená ovocie a voda, ktorú svojim krajanom predstavil španielsky dobyvateľ Hernando Cortéz. Postupne sa z čokolády stala jedna z najpopulárnejších sladkostí na celom svete. Zoznámte sa so 6 ikonickými lokalitami v Európe, ktoré by mal navštíviť každý milovník čokolády!

1. ČOKOLÁDOVÝ VLAK – MONTREUX, ŠVAJČIARSKO

Foto: MOB

Švajčiarsko je lídrom vo výrobe mlieka a synonymom kvalitnej čokolády. Hoci v krajine helvétskeho kríža nemusíte dlho pátrať, aby ste natrafili na vynikajúcu čokoládu, Chocolate Train, teda čokoládový vlak, vám zjednoduší cestovanie za čokoládovými zážitkami. Súpravou, ktorú tvoria vozne z roku 1915, môžete vyraziť na celodenný okružný výlet. Východiskovou i cieľovou stanicou je Montreux, vrcholným zážitkom návšteva továrne Cailler, kde sa dozviete mnoho zaujímavostí o histórii, výrobe i správnom ochutnávaní čokolády. Premávku vlaku by mali v dôsledku protipandemických opatrení obnoviť na jar 2021.

www.mob.ch

​2. ŽIADNA HORKÁ PILULKA – BRUSEL, BELGICKO

Foto: Neuhaus

Belgická čokoláda je dôstojným konkurentom tej švajčiarskej. Čokoládovým tromfom Belgicka sú legendárne pralinky, ktoré sa zrodili práve tu. Na bruselskom hlavnom námestí Grand Place stojí obchod jedného z najstarších a najznámejších čokoládových domov – Neuhaus. Nesie meno po lekárnikovi Jeanovi Neuhausovi, ktorý ponúkal predchodcu praliniek svojim pacientom už koncom 19. storočia – do čokolády obaľoval pilulky. Svetoznáme belgické pralinky však vytvoril až jeho vnuk v roku 1912.

www.neuhauschocolates.com

3. CITÉ DU CHOCOLATE – TAIN L’HERMITAGE, FRANCÚZSKO

Foto: Facebook / City of Chocolate Valrhona

Skutoční fajnšmekri určite poznajú značku Valrhona. Svetoznámy výrobca prémiovej čokolády dodáva svoje produkty najlepším cukrárom sveta. Jeho zážitkové centrum Cité du Chocolate nájdete v dedine Tain l'Hermitage blízko Lyonu. Návštevníkov čaká interaktívny zážitok, ktorý zapôsobí na všetky zmysly. V čokoládovom laboratóriu môžu sledovať prípravu plnených čokoládových cukroviniek alebo experimentovať s najmodernejšími či najbizarnejšími receptami na sladkosti.

www.citeduchocolat.com

4. ČOKOLÁDOVÉ SNY – MARIBOR, SLOVINSKO

Foto: Chocolate Village by the River

Slovinská čokoláda síce nie je taká slávna ako belgická či švajčiarska, no ak by ste chceli kombinovať čokoládu s wellness, mali by ste vyraziť do Mariboru. Chocolate Village by the River leží v prekrásnom a tichom okolí Drávy. Majiteľom luxusného glamping rezortu je miestny výrobca sladkostí, ktorý presne vie, čo potrebujú ozajstní čokoholici: aj zubná pasta je z čokolády! Dizajnové domy sú pomenované po rôznych druhoch kakaa. V ponuke aktivít nájdete výrobu i ochutnávku čokolády či čokoládovú masáž. Príjem nadbytočných kalórií môžete kompenzovať plávaním alebo turistikou.

https://chocolatevillage.eu/

5. NIEKTO TO RÁD HORÚCE – LONDÝN, VEĽKÁ BRITÁNIA

Foto: Facebook / Le Café Alain Ducasse

Briti sú expertmi na horúce nápoje a dokonale vedia, ako ulahodiť duši v sychravých daždivých dňoch. Okrem tradičného čaju je výnimočná aj ich horúca čokoláda. Ak sa ocitnete v Londýne, určite si nájdite čas na kaviareň hviezdneho šéfa Alaina Ducassea – Le Café Alain Ducasse neďaleko nádražia King's Cross. Nachádzajú sa tu dva podniky, pri kaviarni funguje aj Le Chocolat Alain Ducasse, kde sa môžete sami presvedčiť, prečo je čokoláda pána Ducassea taká populárna.

www.lechocolat-alainducasse.com

6. KOCKACSOKI – BUDAPEŠŤ, MAĎARSKO

www.youtube.com

Kockacsoki_Erste_engsub

Históriu Nadácie KockaCsoki, ktorú v rámci programu pomoci chorým deťom podporil aj MOL, odštartoval osobný príbeh rodiny Dénesovcov. Keď ich synovi diagnostikovali autizmus, chceli mu pomôcť prísnymi metódami výroby čokolády. Dnes už majú zostavený komplexný program výroby čokolády, pričom vo svojej kaviarni KockaPont na Ulici Györgya Dózsu zamestnávajú aj autistov. V podniku, ktorý funguje zároveň ako komunitný priestor, sa konajú rôzne workshopy a prednášky. Pochúťky z KockaPontu si môžete objednať aj cez internet.

www.kockacsoki.hu

AMI MÉG ÉRDEKELHET