Najdlhší tunel pre cyklistov na svete

V nórskom Bergene otvoria v polovici apríla 2023 najdlhší tunel pre peších a cyklistov na svete. Bude mať dĺžku tri kilometre a cesta v ňom vám nebude príjemná vďaka prepracovanému vnútru tunela.

Foto: Miljoloftet

Kým vo väčšine Európy sa boríme s budovaním základnej cyklistickej infraštruktúry, v severských krajinách je úroveň denného bicyklovania na úplne inej úrovni. A to od dánskej Kodane cez fínske Oulu až po nórsky Bergen. V poslednom spomenutom meste na západe Nórska čoskoro otvoria najdlhší tunel pre cyklistov a peších na svete.

Fyllingsdalstunnelen

Foto: Miljoloftet

Fyllingsdalenský tunel spája južné predmestie Bergenu s centrom mesta. Ako vo väčšine Nórska, aj tu je medzi obomi časťami mesta hora a tak ju tí, ktorí dochádzali do Bergenu na bicykli, museli prekonávať 5,5 kilometrovou obchádzkou, čo im každý deň vzalo 20 minút na ceste do a rovnako veľa na ceste z mesta. S novým tunelom si obyvatelia Fyllingsdalenu budú môcť užiť o takmer trištvrte hodinu viac zo svojho dňa. Nový tunel bude najdlhší svojho druhu na svete a má dĺžku tri kilometre. Nachádza sa v ňom chodník pre peších so šírkou 2,25 m a cyklochodník so šírkou 3,5 m. Otvárať sa bude každý deň o 5:30 a na noc sa zavrie o pol dvanástej v noci.

Premyslené osvetlenie

Foto: Miljoloftet

Ak vás pri pomyslení na trojkilometrovú cestu tunelom na bicykli strasie, nepredstavujte si žiadny tmavý, či temný tunel. Nóri pracovali na interiéri dokonca aj s psychológmi, ktorí navrhli, ako má byť tunel osvetlený a oživený pestrými farbami. To umožňuje zábavu aj počas monotónneho šliapania a v tuneli boli vybudované aj dva odpočinkové miesta s umeleckými inštaláciami. Jedno vám dokonca šikovným spôsobom, akoby slnečných hodín pod zemou, povie, koľko je práve hodín. Okrem toho sa o vašu bezpečnosť bude starať viac než stovka bezpečnostných kamier, ktoré detailne pokrývajú každý centimeter tunela. Celkovo je tunel súčasťou ďalších cyklotrás a tunelov, v celkovej dĺžke 12 kilometrov, ktoré sú v tejto predmestskej štvrti Bergenu budované.

Únikový tunel s dvojitým využitím

Foto: Bybanen Utbygging

Ak vám pripadne neuveriteľné raziť tunel len pre cyklistov, nebolo to úplne tak. V blízkosti bol totiž predovšetkým razený tunel pre novú električkovú trať, ktorá spojí mesto s predmestím za 18 minút jazdy. Oba tunely tak boli razené súbežne. Každý železničný tunel má totiž svoj únikový tunel, ktorý je razený vedľa železničného a slúži v prípade nutnosti evakuácie. Zvyčajne sa našťastie nikdy nevyužije, no Nóri si povedali – prečo ho nevyužiť aj v bežné dni? A tak únikový tunel povýšili na cyklistický a peší chodník a získali si tak uznanie celého sveta.

Mimochodom, ak by ste sa vydali z hlavného nórskeho mesta Oslo autom po hlavnej tepne E16 do Bergenu, zažijete aj tu najdlhší tunel sveta. Jedná sa však o najdlhší automobilový tunel sveta – Lærdal. Svoje prvenstvo si udržiava už 23 rokov.

Prejazd tunelom Fyllingsdalen ešte pred otvorením

www.youtube.com

Fyllingsdalen gang - og sykkeltunnel i Bergen.
AMI MÉG ÉRDEKELHET