​Najdlhšia diaľnica na svete, ktorá nebola nikdy dokončená

Aj napriek tomu bolo postavených 30 000 kilometrov ciest.

Panamerická diaľnica

Panamerická diaľnica sa začala ako veľkolepý projekt, ale dodnes nie je dokončená: v polovici cesty je stále 100-kilometrová „diera". Ak bude po vôli ochrancom životného prostredia, zostane to tak aj v budúcnosti.

Nie je jasné, ktorá diaľnica je najdlhšia na svete. Príslušným držiteľom Guinnessovho rekordu je Panamerická diaľnica, ale existujú aj ďalší uchádzači o tento titul - o nich neskôr.

Myšlienku Panamerickej diaľnice po prvýkrát vyslovili americkí politici v roku 1923, uvádza FLScience. Podľa oficiálneho zdôvodnenia mal tento grandiózny projekt zmieriť národy, ktoré boli často nepriateľmi. Od začiatku sa však objavovali podozrenia, že Spojené štáty presadzujú diaľnicu predovšetkým z ekonomických dôvodov - kritici tvrdili, že skutočným cieľom krajiny je zaplavenie latinskoamerických trhov svojím vývozom.

V každom prípade zmluvu o vytvorení 30 000 km diaľnice z roku 1924 podpísalo 14 krajín (Argentína, Bolívia, Čile, Guatemala, Honduras, Kanada, Kolumbia, Kostarika, Mexiko, Nikaragua, Panama, Peru, Spojené štáty a Salvádor).

Diaľnica cez týchto 14 krajín by spojila Aljašku s južným cípom Argentíny.

Samotná výstavba však prebiehala pomaly. Hoci prezident Nixon v 70. rokoch sľúbil, že diaľnica bude dokončená čo najskôr, stále nie je úplne hotová:

Paname chýba 160 kilometrov cesty, takzvaná Dariénska medzera.

Napriek tomu, že USA ponúkli financovanie výstavby chýbajúceho úseku, projekt sa stretol so silným odporom environmentalistov. Tí tvrdia, že dokončenie diaľnice by zničilo biodiverzitu oblasti.

Okrem toho by výstavba aj tak nebola bezpečná kvôli ozbrojeným milíciám a drogovým gangom, ktoré by v oblasti pôsobili.

Po vyplnení medzery by Panamerická diaľnica mohla vytvoriť aj nové Guinnessove rekordy − austrálska diaľnica 1 s dĺžkou 14 500 km v súčasnosti drží titul najdlhšej súvislej cesty.

Foto: Seaweege / Wikipedia

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET