TRI NAJKRAJŠIE VYHLIADKOVÉ TRASY VLAKOM PO ŠVAJČIARSKU

Neexistuje azda žiadna iná krajina na svete, kde by bol jednou z najvzrušujúcejších atrakcií samotný dopravný prostriedok. Či už pôjdete do Švajčiarska v lete alebo zime, určite si nenechajte ujsť cestu vlakom. Objavovanie alpskej krajiny cez okná panoramatických vlakov stojí za samostatnú dovolenkovú kapitolu.

Foto: 123rf

Putovanie krajinou helvétskeho kríža pripomína listovanie vo výpravnej cestopisnej publikácii: majestátne štíty, ligotavé jazerá a neodmysliteľné kravy pasúce sa na zelených lúkach. Pre Švajčiarsko typická scenéria má aj svoje naj – výhľadmi na trojicu najslávnejších trás sa môžete kochať z vlakových liniek Glacier Express, Bernina Express a Gotthard Panorama Express. Obrovské panoramatické okná majú aj súpravy Voralpen Express a GoldenPass Panoramic Express. Týchto päť liniek môžete spojiť s tromi doplnkovými trasami a absolvovať tak uchvatnú osemdňovú okružnú cestu, počas ktorej spoznáte najzaujímavejšie horské železnice aj okolitú prírodu. Osemdňový 1280-kilometrovy itinerár je totiž zostavený tak, aby ste mali medzi dvoma vlakovými spojeniami čas aj na výlety do okolia. A čo je v prípade chýrnej švajčiarskej precíznosti asi zbytočné pripomínať, vlaky sú na minútu presné, čisté a takmer všetky ponúkajú aj reštauračné služby.

GOTTHARD EXPRESS

www.youtube.com

Gotthard Panorama Express

Švajčiarskou klasikou je Gotthard Express, ktorý patrí medzi relatívne nové vyhliadkové spoje – premáva iba päť rokov. Nové sú však len súpravy s panoramatickými oknami, nie trasa. Nápad spojiť dve strany Álp železnicou sa zrodil už v polovici 19. storočia. Otcom myšlienky bol Alfred Escher, jeho sochu nájdete v súčasnosti v jednom z vozňov ako pasažiera. Železnicu, ktorá prekonáva tisíc výškových metrov, vybudovali v rokoch 1872 až 1882. V čase svojho vzniku patrila medzi technologické unikáty a je plne funkčná až dodnes. Najzaujímavejší je úsek, kde vlak na vzdialenosti 30 kilometrov zdola až 670 výškových metrov – pri klesaní či stúpaní musí preto prechádzať veľkými slučkami.

Celková dĺžka cesty: 5 hodín, 15 minút

BERNINA EXPRESS

www.youtube.com

Bernina Express

Bernina Express je ďalším cestovateľským hitom. Premáva medzi Churom a Tiranom, počas okružnej cesty však funguje ako spojnica medzi St. Moritzom a Luganom. Názov „express" sa vzťahuje skôr na to, že ide o povinne miestenkový vlak, s expresnou rýchlosťou však nepočítajte. Pomalšie tempo nikomu neprekáža, keďže vlak prechádza atraktívnou alpskou krajinou.

Celková dĺžka cesty: 6 hodín, 15 minút

GLACIER EXPRESS

Foto: glacierexpress.ch

Glacier Express má prezývku „najpomalší rýchlik sveta", čo nie je náhoda. Tristokilometrovú vzdialenosť medzi Zermattom a St. Moritzom absolvuje za takmer osem hodín. Počas cesty vlak prechádza cez 291 mostov a 91 tunelov, najznámejší a najviac fotografovaný je viadukt Landwasser. Cestovanie týmto vlakom ponúka výnimočný vizuálny zážitok. Súprava je dokonale čistá a priestranná, personál prívetivý a výhľady úžasné. V reštauračnom vozni vás čaká trojchodový obed, na požiadanie vám ho naservírujú aj priamo pri vašom sedadle. Nechýba ani wifi, hoci by bolo hriechom pozerať sa do mobilu, keď sa pred vami otvárajú pôsobivé výhľady.

Celková dĺžka cesty: 7 hodín, 45 minút

PERMANENTKA ALL INCLUSIVE

Foto: 123rf

8-dňový Swiss Travel Pass. Hoci existujú aj troj-, štvor- či 15-dňove lístky, na precestovanie krajiny je najpraktickejším riešením práve osemdňový preukaz.

CENA: 418 švajčiarskych frankov (približne 380 eur). Zdá sa to priveľa iba na prvý pohľad, samotný lístok na Glacier Express totiž stojí až 152 švajčiarskych frankov (približne 138 eur).

ZĽAVY: Preukaz platí nielen na železnice, ale aj autobusy, lode či mestskú hromadnú dopravu. Umožní vám tiež voľný vstup alebo zľavu pri návšteve mnohých múzeí či iných atrakcií.

ĎALŠIE INFORMÁCIE:www.sbb.ch

AMI MÉG ÉRDEKELHET