Najkrajšie zámky na Loire - 2. časť

Údolie rieky Loire bolo ocenené titulom svetového dedičstva UNESCO, predovšetkým pre svoje vybudované dedičstvo, za ktorým stojí čarovné prírodné prostredie. Zámky postavené pozdĺž rieky a majstrovsky navrhnuté záhrady ohromia každú romantickú dušu. V prvej časti nášho seriálu sme predstavili zámky Amboise, Blois a Chambord a ďalšími zastávkami na našej ceste sú Azay-le-Rideau, Chenonceau a Villandry.

Foto: Shutterstock


Azay-le-Rideau

Foto: Pixabay

Už koncom 11. storočia si v meste Azay-le-Rideau v regióne Centre-Val de Loire nechal postaviť zemepán známy svojou krutosťou, rytier Ridel d'Azay pevnosť. O jeho rytierskych cnostiach skutočne možno pochybovať a o jeho príliš vysokom egu svedčí aj to, že mesto a hrad pomenoval podľa seba. Počas storočnej vojny bola pevnosť zrovnaná zo zemou a na jej pozostatkoch bol postavený dnešný zámok. Zámok Azay-le-Rideau je jedným z klenotov francúzskej renesancie. Stojí na ostrove uprostred rieky Indre, jedného z prítokov Loiry, čo pôsobí dojmom, že sa vyviera priamo z vody. Jeho rozmery sú pomerne skromné, takže sa dá bez väčšj námahy prejsť. Jednou z najzaujímavejších častí je schodisko, na ktoré sa dá dostať cez portál pripomínajúci starorímske víťazné oblúky. V júli a auguste sa na zámku odohráva nádherné nočné predstavenie „Songes et lumières“ – Sny a svetlá.

Chenonceau

Foto: Pixabay

Chenonceau, jeden z najkrajších zámkov vo Francúzsku sa nachádza 240 kilometrov juhozápadne od Paríža, na sútoku riek Cher a Loire. Zámok postavený v rokoch 1513 až 1521 navrhol neznámy architekt pre normandského vyberača daní Thomasa Bohiera. Nápad pravdepodobne inšpiroval stavba Ponte vecchio vo Florencii, keďže zámok bol postavený na klenutom moste. Zaujímavosťou je, že jeho majiteľmi boli často ženy, preto sa aj nazýva „Zámok žien“ a „Kaštieľ šiestich dám“. Najväčší vplyv na vzhľad zámku pripomínajúci šperkovnicu mala kráľovná Katarína Medicejská, ktorá ho v rokoch 1556 - 1559 dala rozšíriť o ďalšie oblúky. V tej dobe zažíval Chenonceau časy najväčšej slávy, bol obľúbeným miestom stretávania sa francúzskej aristokracie, kde sa konali obrovské plesy. Zámok je v súčasnosti v súkromnom vlastníctve, ale je možné ho navštíviť.

Villandry

Foto: Pixabay

Zámok Villandry nachádzajúci sa 15 kilometrov západne od Tours na brehu Loiry získal Jean le Breton, minister financií kráľa Františka I., v roku 1532 a potom ho dal postaviť v renesančnom štýle. Je známy najmä svojimi oslnivo krásnymi záhradami, ktoré stelesňujú dokonalú harmóniu. Terén údolia umožnil vytvorenie záhradného systému s tromi terasami, ktorý vyčaruje honosné prostredie okolo už aj tak mimoriadne elegantného zámku. Jeho dnešná podoba sa viaže k Dr. Joachimovi Carvallovi, ktorý ho kúpil v roku 1906. Chátrajúcu budovu zreštaurovalo sto kamenárov, pričom sa veľmi dbalo na obnovenie renesančného vzhľadu. Po rokoch prác boli upravené aj záhrady a v roku 1920 sprístupnené verejnosti. Na hornej terase nájdete Záhradu vody a Záhradu Slnka, na strednej úrovni je nádherná okrasná záhrada, renesančné bludisko a bylinková záhrada a na spodnej sa môžete prejsť po malebnej kuchynskej záhrade. Celková dĺžka živých plotov je približne 52 km, každý rok sa vysadí 250.000 sadeníc kvetov a zeleniny a odstraňovanie buriny prebieha výlučne ručne.

AMI MÉG ÉRDEKELHET