Fantastické zipline-y Balkánu

V našej trojdielnej sérii zaujímavých ziplinov po celom svete sa zo Spojených štátov amerických, Južnej Afriky a Spojených Arabských Emirátov presunieme na starý kontinent. A poďme rovno na Balkán. Tie najlepšie zipliny Európy si totiž vychutnáte práve tu.

Foto: Zipline-dolinka.si


FINALISTA SÚŤAŽE KRÁSY: ZIPLINE DOLINKA, SLOVINSKO

Foto: Zipline-dolinka.si

Sústavu dráh v údolí rieky Dolinka postavili v roku 2018. Ponúka nevšedný zážitok, no inšpirujúci je aj jej príbeh. Vzácnu prírodnú lokalitu Dolinka zachránili pred veľkolepými investičnými zámermi ochranári prírody a získala štatút prírodnej rezervácie. Skupinka aktivistov vytvorila v harmónii s prírodou veľmi „ľudský“ zipline. Tyrkysové vody rieky Dolinka križuje až sedem dráh. Medzi jednotlivými prestupmi môžete vyraziť na prechádzku po okolitých lesoch,čím si predĺžite unikátny zážitok. Malebná krajina, ktorá sa rozprestiera okolo jazera Bled, ponúka výnimočné scenérie. Keby vám to nestačilo, z lanovej dráhy uvidíte aj najvyšší vrch Slovinska Triglav (2864). Osoby od 12 rokov môžu absolvovať zjazd samostatne, deti vo veku 6 až 12 rokov v spoločnosti sprievodcu. Po absolvovaní ziplinu vám odporúčame okružnú prechádzku okolo jazera Bled.

  • Dĺžka: 4 km
  • Trvanie: 2,5 hodiny
  • Cena: 69 eur

POVINNÁ JAZDA: CETINA CANYON ZIPLINE, CHORVÁTSKO

Foto: Zipline-Criatia.hr

Rieka Cetina sa vlieva do mora pri Omiši neďaleko Splitu. Tiesňava, ktorú vytvorila nad Omišom, je unikátnym prírodným úkazom Chorvátska. Zipline postavili vo výške 150 metrov nad poslednými ohybmi rieky s priezračnou modrou vodou. Z lesa nad tiesňavou sa možno spustiť celkovo ôsmimi dráhami, najdlhšia z nich meria 700 metrov. Celková dĺžka zjazdu je dva kilometre, ktoré môžete absolvovať aj v tandeme. Výhľady vás uchvátia nielen vďaka prírodným krásam, ale aj pre štart, ktorý je plný adrenalínu – trať sa klenie nad tiesňavou v dychvyrážajúcej výške. Pre všetkých, ktorí trpia strachom z výšok, je to perfektný tréning, ako sa ho zbaviť. Podmienkou je, aby boli fit a vyrazili na jazdu dobrovoľne. Atrakcia je prístupná pre deti od sedem rokov, pričom pracovníci na mieste posúdia, či môže ísť dieťa v tandeme alebo sólo.

  • Dĺžka: 2,1 km
  • Priemerná rýchlosť: 65 km/h
  • Trvanie: 3 hodiny
  • Cena: 400 kún (zhruba 53 eur)
AMI MÉG ÉRDEKELHET