Jednoduché kroky, ako predísť demencii v starobe

Starnutie je prirodzenou súčasťou životného cyklu človeka. Dnes žije na svete viac starých ľudí ako v minulosti. Je to prirodzený spoločenský jav, keďže dochádza k predĺženiu produktívneho a tým aj fyzického veku človeka. Viac ako 55 miliónov ľudí žije s demenciou, ktorá je jednou z najčastejších príčin úmrtí a invalidity na celom svete.

Foto: Shutterstock

Aj počas jesene života si ľudia zaslúžia žiť plnohodnotne. Ľudia starnú rozdielne, no snahou je ostať vitálny. Tieto individuálne rozdiely závisia od zdravotného a psychického stavu človeka, od jeho rodinného zázemia, vzťahov s inými ľuďmi, spôsobu života či genetiky. Aj keď existuje mnoho rizikových faktorov, ktoré sa nedajú ovplyvniť, je potrebné ich kontrolovať a snažiť sa im predísť.

Udržiavajte fyzickú aktivitu

Foto: unsplash

Zostať fyzicky aktívny je jedným z najlepších spôsobov, ako znížiť riziko demencie. Je to dobré pre vaše srdce, krvný obeh, váhu, ale aj pre duševnú pohodu. Ak ste doteraz nežili aktívne, treba si nájsť aktivity, ktoré vám budú vyhovovať, začať postupne a pomaly pridávať. Aeróbne aktivity, ako je chôdza, plávanie, tenis, joga, turistika, bicyklovanie a tanec, môžu pomôcť udržiavať dobrú kondíciu. Mnohí odborníci odporúčajú chôdzu ako jednu z najbezpečnejších a najúčinnejších foriem aeróbneho cvičenia. A ak túto aktivitu môžete navyše s niekým zdieľať, “zabijete” dve muchy jednou ranou.

Buďte spoločensky aktívni

Foto: Pexels

Zostať sociálne pripojený tiež pomáha.zostať v spojení mentálne. Pravidelná interakcia s inými ľuďmi znižuje riziko vzniku demencie. Aktívny spoločenský život znižuje stres a zlepšuje náladu. Navyše utužuje vzťahy. Každý deň využite na komunikáciu. V autobuse, v obchode, vo výťahu či pri prechádzke so psom. Vyskúšajte dobrovoľníctvo. Zistite, kedy organizuje vaše mesto najbližšie aktivity a spýtajte sa, či sa môžete zapojiť a pomôcť. Navštívte knižnicu, zájdite do klubu seniorov, cestujte alebo ponúknite susedom pomoc cez obed a vezmite ich štvornohého miláčika na prechádzku.

Zdravo sa stravujte

Foto: Pexels

Zdravá a vyvážená strava taktiež znižuje riziko demencie, ale aj rakoviny, cukrovky 2. typu, obezity, mŕtvice a srdcových chorôb. Zaraďte do jedálnička vyváženú stravu, ktorú potrebuje mozog. Do jedálnička zaraďte celozrnné potraviny, ovocie, zeleninu, strukoviny, orechy. Jedzte menej červeného mäsa, naopak, pridajte ryby. Zamerajte sa na nízkotučné potraviny a menej soľte. Sladkostiam a alkoholu sa radšej vyhnite.

Pár tipov na záver

Foto: unsplash

Pravidelne navštevujte svojho lekára. Vyhýbajte sa stresu. Doprajte si čas len pre seba – na dobrú knihu alebo kúpeľ. Majte realistické očakávania. Hrajte spoločenské hry. Zájdite do kina. Majte kvalitný spánok. Pomáhajte a nechajte si pomôcť. Cestujte.

AMI MÉG ÉRDEKELHET