Poznáte najlepšie cukrárske krémy?

Ak majú zákusky dušu, tak to bude určite krém. Je pravda, že výroba krémových zákuskov si vyžaduje určité skúsenosti, ale s niekoľkými osvedčenými druhmi krémov je úspech takmer určite zaručený!

Foto: Shutterstock


Cukrársky krém - Crème pâtissière

Cukrársky krém pripravený profesionálnymi cukrármi sa dá použiť ako základ mnohých sladkostí. Dá sa veľmi dobre dochutiť s rôznymi prísadami (orechy, lieskové oriešky, čokoláda, káva, ovocie a pod.) Cukrársky krém sa výborne hodí na piškóty a koláčové cesto, ale aj na výrobu dezertov v pohári.

Na prípravu základného cukrárskeho krému vymiešame vaječný žĺtok s mliekom a škrobom do hladka. Smotanu uvaríme s cukrom, vyškrabanými semienkami z vanilkového struku a zahustíme škrobovou zmesou. Pred použitím počkáme, kým vychladne, potom môžeme pridať ostatné ingrediencie.

Čokoládová ganache - Crème ganache

Čokoládová ganache – alebo parížsky krém – sa dá pripraviť veľmi jednoducho a jej veľkou výhodou je, že sa dá použiť takmer na akýkoľvek druh sladkostí či zákuskov. Ide o zmiešanie dvoch ingrediencií – čokolády a smotany – a úspech závisí od ich kvality. Čokoláda je dobrá, ak má vysoký obsah kakaa, a smotana, ak je čerstvá a má čo najvyšší obsah tuku. Ganache môže byť vyrobená z bielej alebo mliečnej čokolády. Čokoládová ganache je základom všetkých truffle, je to perfektná poleva na tortu a môže byť aj základom pre maslové krémy.

Na prípravu ganache čokoládu rozdrvíme na malé kúsky a vložíme do misy. Smotanu zohrejeme, nalejeme na čokoládu a počkáme, kým sa čokoláda rozpustí. Miešame, kým krém absorbuje všetku čokoládu a získame homogénny krém.

Maslový krém - Crème au beurre

Foto: Pexels

Predpokladom úspechu dokonalého maslového krému je, aby všetky ingrediencie mali izbovú teplotu. Základný maslový krém je vyrobený z cukru a masla. Tento základ môžeme následne ochutiť a pridať do vareného krému. Maslový krém sa dá pripraviť niekoľkými spôsobmi. V prípade švajčiarskeho maslového krému vyšľaháme najskôr nad parou bielka s cukrom dotuha. Nakoniec vychladnutú penu zmiešame s mäkkým maslom. Vďaka vzduchu našľahanému do bielkovín je tento krém naozaj ľahký a jedna z najlepších volieb do koláčov. Na francúzsky maslový krém zmiešame najskôr celé vajce a žĺtok s cukrovým sirupom, z toho vznikne sýty, lahodný žltý krém, ktorý dôkladne vymiešame s maslom. Nemecký maslový krém sa vyrába v dvoch krokoch: najprv sa z vajec, cukru, mlieka a škrobu pripraví hustý, uvarený puding a potom, keď vychladne, sa pridá maslo. Tento krém môžeme použiť ako náplň do koláčov a muffinov.

Krém rokoko

Foto: Pexels

Krém rokoko je vlastne zmes parížskeho krému a základného maslového krému. Najprv si pripravíme parížsky krém (ganache), necháme vychladnúť a nakoniec pridáme základný maslový krém. Dobre premiešame. Dá sa použiť ako náplň do torty, zákuskov a muffinov, ale dá sa ním naplniť aj sladký čajový koláč. Môžeme ho konzumovať samotný, podávaný v pohári, ozdobený ovocím, ale je vhodný aj na zdobenie tort.

Šampanský krém

Šampanský krém je výborný, chladivý a osviežujúci letný dezert, no obstojí aj na Silvestra. Na jeho prípravu dáme variť vodu v hrnci. V miske vymiešame žĺtky s cukrom do hladka, pridáme šampanské a vyškrabané semienka z vanilkového struku. Nádobu postavíme nad paru a za stáleho miešania metličkou zahustíme krém, potom odstavíme a necháme vychladnúť. Medzitým si vyšľaháme šľahačku a opatrne ju vmiešame do vychladnutého šampanského krému. Takto pripravený krém nalejeme do pohárov a podávame vychladený. Šampanský krém možno použiť aj ako náplň do koláčov, croissantov alebo sladkého pečiva (napr. lineckých zákuskov).

AMI MÉG ÉRDEKELHET