6 filmov o zimných športoch, s ktorými si užijete zimu aj doma

Ak aj vy občas smutne pozriete na doma odložené lyže či korčule, ktoré ste tento rok neprevetrali na zasnežených svahoch a ľadových plochách, nesmúťte. Človek je tvor prispôsobivý. A keďže hrať môžeme len s tými kartami, ktoré máme v rukách, skúste si zimnú atmosféru priniesť priamo k vám domov prostredníctvom filmov, ktoré sa točia okolo zimy a zimných športov.

Foto: Getty Images Hungary

Ktorý film vám ako prvý zíde na um, keď pomyslíte na zimné športy? Skoro každému napadne legendárna snímka Kokosy na snehu. No okrem tejto komédie sme pre vás vybrali päť ďalších zábavných, ale aj inšpirujúcich titulov, ktoré by sa bez snehu a ľadu nedali natočiť. Zoradili sme vám ich od najstaršieho po najnovší:

Ľadové ostrie (1992)

www.youtube.com

Ľadové ostrie (9.7.2020 o 20:25 na PLUSke)

V tejto známej romantickej komédii sa stretne drsný chlapský hokej s nežným ženským krasokorčuľovaním. Doug, olympijský hokejista, sa musí vyrovnať s nočnou morou každého profesionálneho športovca – zranením. Hoci sa jeho hokejová kariéra skončí, naskytne sa mu príležitosť vrátiť sa na ľad v trochu odlišnej podobe. Krasokorčuliarka Kate má na mysli jedinú vec: olympijské zlato. Chýba jej k tomu iba ten správny partner. Spojením týchto dvoch tvrdohlavých osobností zo Severnej Ameriky vzniká množstvo zábavných, ale aj uvedomelých scén v dokonalej romantike na zimné večery.

Kokosy na snehu (1993)

www.youtube.com

Kokosy na snehu (23.5.2014 o 20:30 na JOJke)

V zemi výnimočných atlétov a reggae, Jamajke, hrozí po hromadnom páde atlétov pri kvalifikácii na letné olympijské hry katastrofa. Nádeje na reprezentáciu krajiny na najprestížnejšom športovom podujatí sveta sú takmer pochované. No v zapadnutom bare pri mori žije aj bývalý americký tréner v jazde na boboch a olympijský víťaz – dnes už úplne mimo formy, so zlou životosprávou. A keď sa osudy spoja, vznikne bobový tím trénujúci v nemožných a komických podmienkach, bez peňazí, zato s veľkým odhodlaním. O tom, čo sa tomuto skrehnutému tropickému tímu na ľade podarí dosiahnuť, sa dozviete vo filme, ktorý sa dočkal aj svojho druhého pokračovania.

Snowboarďáci (2004)

www.youtube.com

Snowboarďáci - trailer - CZ dabing

Rendy a Jáchym majú sladkých šestnásť a konečne nemusia tráviť Vianoce s rodičmi a ich tradíciami. Cieľ je pánska jazda počas týždňa na horách, kkde sa naučia snoubordovať, budú si užívať život a baliť dievčatá. Všetko sa im splní, hoci ani zďaleka nie podľa ich predstáv. Ideálna predstava narazí na realitu práce u bratranca na horách plnú malérov, konkurenčnú skupinu profi snoubordistov baliacu tie isté dievčatá a takmer nešťastný koniec v nemocnici. Avšak, nebola by to tínedžerská komédia, aby sa to celé neskončilo šťastne.

Orol Eddie (2016)

www.youtube.com

Orel Eddie (2016) CZ HD trailer

Športové filmy a výkony sú väčšinou príbehmi o veľmi silnom odhodlaní. Asi žiaden z príbehov nie je taký silný ako Orol Eddie. Tento film bol natočený podľa skutočného príbehu britského skokana na lyžiach, Eddieho Edwardsa. Eddieho životným snom bolo reprezentovať svoju krajinu, Veľkú Britániu, na olympijských hrách. Pre nedostatok športového talentu vzdal tie letné a sústredi sa na tie, kde V. Británia nemá veľké zastúpenie. Na vlastnú päsť vyráža do Álp, no po neúspechu v zjazdovom lyžovaní sú jeho poslednou nádejou skoky na lyžiach. Bolestivé pády vyústia v to, že si ho pod svoje ochranné krídla vezme bývalý vylúčený člen amerického olympijského tímu v tomto športe, Bronson Peary. Spojenie tohto bitkára a pijana s Eddieho odhodlaním vyvrcholí na Zimných olympijských hrách v roku 1988 v Calgary, kde Eddie vstúpi do dejín ako nezabudnuteľný Orol Eddie.

Ja, Tonya (2017)

www.youtube.com

Já, Tonya (2017) CZ HD trailer (Cena Akademie® pro vedl. herečku)

Jedným z najlepších nových filmov, nominovaný aj na troch Oskarov, je: Ja, Tonya. Tento príbeh má veľmi ďaleko od romantickej predstavy nežného dievčaťa, krasokorčuliarky. Tonya je impulzívna, výbušná a neskrotná. Má za sebou drsnú a nekompromisnú mamu a kariéru, v ktorej sa z amerického predmestia vypracovala na prvú Američanku, ktorá skočila trojitého axela. Prostredníček namiesto úklonu, cigareta namiesto úsmevu. Takto si svet krasokorčuľovania nepredstavujeme, no v šokujúcom podaní a skvelých hereckých výkonoch v hlavnej aj vedľajšej ženskej úlohe si užijete množstvo čierneho humoru tohto príbehu z prelomu 80. a 90. rokov. A aby príbeh jedného osudu nestačil, nekončí sa to sladko: Tonya Hardingová sa stala známou najmä v spojení s brutálnym útokom na jej súperku, Nancy Kerriganovú. Nedomyslený a nedotiahnutý útok sa stal senzáciou a divák je ponechaný v premýšľaní o tom, či ho Tonya organizovala, vedela o ňom, alebo sa len stal obeťou štvanice, ktorá nasledovala.

Šťastný nový rok (2019)

www.youtube.com

ŠTASTNÝ NOVÝ ROK (2019) - HD Trailer | SK

Hoci sa na Slovensku do všeobecného povedomia dostane len málo filmov, romantickej zimnej komédii Šťastný nový rok sa to podarilo. Vďaka tomuto filmu si vychutnáte atmosféru zasnežených Vysokých Tatier uprostred zimnej sezóny. Stretne sa tu partia kamarátok so známymi, ale aj úplnými cudzincami. Spolu zažívajú život meniace situácie, trapasy aj lásky, prepletajú sa tu rodinné, rozvodové, rodičovské aj partnerské osudy. Popri dobrom oddychu plnom slovenských a českých hercov súčasnosti si užijete aj lyžovačku na Štrbskom Plese či jazdu na sánkach z Hrebienka.

AMI MÉG ÉRDEKELHET