Tarte, quiche, galette – najlepšie francúzske koláče

Galette, tarte a quiche sú tri príbuzné, ale odlišné druhy sladkých a slaných jedál, ktoré určite potešia tých, ktorí milujú chute a vynaliezavosť francúzskej kuchyne.

tarte, quiche, galette
Foto: Unsplash / Elena Leya


Tarte tatin

Nič neukazuje obľúbenosť tarte tatin lepšie ako to, že ovocné a dokonca aj zeleninové verzie tejto pochúťky, pôvodne podávanej s jablkami, sa často objavujú v jedálnych lístkoch, kuchárskych knihách a, samozrejme, na tanieroch. Najznámejší francúzsky dezert, obrátený jablkový koláč podávaný s vanilkovou zmrzlinou zaručene zapôsobí na rodinu aj hostí.

Jablkový tarte tatin

Foto: Unsplash / Diliara Garifullina

Múku zmiešame so soľou a nakrájaným maslom. Pridáme vaječný žĺtok a vodu, a cesto spracujeme, kým bude mať homogénnu konzistenciu. Zabalíme do fólie a dáme do chladničky. Jablká ošúpeme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na štvrtiny. Na panvici s vyššou stenou zohrejeme cukor a maslo, potom poukladáme jablká. Na pomalom ohni dusíme, kým jablká zmäknú a trochu skaramelizujú. Rozvaľkané cesto položíme na jablká a okraje pritlačíme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme dozlatista. Necháme chvíľu odstáť a potom ho obrátene dáme na tanier.

Quiche

Najuniverzálnejším francúzskym jedlom je quiche (vyslovuje sa: kiš). Okrem sezónnej zeleniny ho môžeme obohatiť jemne opečenými kuracími prsiami, trochou mletého mäsa, ale môžeme pridať aj mušle, šunku, slaninu, klobásu či salámu.

Quiche s mletým mäsom

Foto: Unsplash / Angèle Kamp

Múku zmiešame s droždím, soľou a cukrom, pridáme vodu a olej a vymiesime hladké cesto. Pokryté necháme kysnúť.Na oleji opražíme mleté mäso, pridáme cibuľu a paradajky nakrájané na polky a smažíme pár minút. Dochutíme soľou a korením podľa vlastnej chuti, a necháme vychladnúť.Smotanu zmiešame s vajíčkami, dochutíme soľou a muškátovým orieškom. Cesto rozvaľkáme a vyložíme ním maslom vytretú formu na quiche. Potrieme mäsovou zmesou a potom polejeme vaječnou smotanou. Pečieme v predhriatej rúre.

Galette

Zatiaľ čo quiche a tarte tatin sa pečú vo forme alebo miske, galette má voľný tvar – na plochom plechu jeho okraje sú obrátené nahor a ručne zahnuté dovnútra, čím získa rustikálny vzhľad. Galette je jednoduchý spôsob, ako využiť sezónne ovocie alebo čokoľvek, čo nám zaberá miesto v chladničke.

Slivkový galette

Foto: Unsplash / Anita Austvika

Zmiešame múku, práškový cukor a maslo. Trochu rozšľahaného vajíčka si odložíme na potretie, zvyšok vmiešame do masy. Pridáme vodu a vymiesime hladké cesto. Odložíme na hodinu do chladničky. Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske. Položíme ho na plech vystlaný papierom na pečenie, do stredu cesta natrieme dve lyžice slivkového lekváru. Pokrájané slivky poukladáme na lekvár a posypeme ich lyžicou vanilkového cukru. Okraj cesta prehneme a potrieme zvyšným vajíčkom. Dáme piecť do predhriatej rúry.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET