5 miest, ktoré chcete navštíviť na jar, nie v lete

Zima pomaly ustupuje a prichádzajú teplejšie dni. Vo svete je toľko nádherných miest, že počas nášho života je asi nereálne stihnúť všetky navštíviť. Či už ste milovníkom dobrodružstva, alebo histórie či romantiky, budete mať problém, ktoré mesto navštíviť skôr.

Foto: Shutterstock

Asi najväčšou výhodou objavovania obľúbených turistických destinácií na jar je nižšia invázia turistov. Nehovoriac o tom, že počas horúceho leta hľadáte primárne tieň a zmrzlinu než to, koľko pamiatok si odfotíte. Nezabúdajte, že v mnohých mestách vyzerá jar ako leto na Slovensku. A to už ani nehovoríme o nižších cenách leteniek a ubytovania. Prinášame vám mestá, ktoré sa pravidelne nachádzajú na popredných miestach v rebríčkoch návštevnosti.

Paríž, Francúzsko

Foto: unsplash

Romantika, Eiffelova veža, bazilika Sacré Coeur, múzeum Louvre, Notre Dame, víťazný oblúk. To sú asi prvé veci, ktoré vám napadnú, keď sa povie Paríž. Cestovať do Paríža je vždy dobrý nápad, no francúzske hlavné mesto je určite najkrajšie práve na jar. Počasie je zvyčajne pekné a teplé, no s menšími davmi turistov v porovnaní s letom. Navyše vo vzduchu voňajú rozkvitnuté kvety. Ak hľadáte romantické miesta na fotenie v Paríži počas tejto sezóny, zamierte do Jardin des Tuileries, Jardin des Plantes a samozrejme k Eiffelovej veži. Keď už budete v Paríži, nemôžete vynechať prechádzku pozdĺž rieky Seiny, nákupy na ulici Champs-Élysées a prehliadku svetoznámeho múzea Musée du Louvre, kde je vstup zadarmo vždy prvú nedeľu v mesiaci. Ak náhodou zavítate okolo Veľkej noci, môžete navštíviť aj niekoľko koncertov a pochutnať si na čokoládových vajíčkach.

Benátky, Taliansko

Foto: Pixabay

Benátky sú ďalším mestom najkrajším na jar. Počasie sa po zime otepľuje, ale stále je príjemne chladné, bez inak prítomnej vlhkosti júla a augusta, a teda aj bez komárov. Zavíta sem oveľa menej ľudí ako v rušných letných mesiacoch. Je to ideálny čas na túlanie sa po uličkách, jazdu na gondole a vychutnanie si čara námestia San Marco bez čakania na obed a bez toho, aby vás porazilo, keď vám donesú účet. Spoznajte tiež susedné ostrovy Murano, Burano a Lido, nakoľko vodné autobusy Vaporetto sú menej preplnené a lacnejšie.

Madrid, Španielsko

Foto: unsplash

Španielsko má toľko nádherných miest na objavovanie, ale už hádam len Barcelona je taká pôsobivá ako hlavné mesto Madrid. Kombinácia histórie a kultúry, umenia a dizajnu, skvelého tapas a zábavy – Madrid má všetko. Od kráľovských koreňov, cez maurský vplyv, až po moderné vysokorýchlostné vlaky. Jar je úžasným obdobím na objavovanie mesta, a to nielen vďaka príjemnému počasiu, ale aj preto, že niekoľko miest sa zmení na záplavu farebných kvetov. V marci a apríli sú mandľové stromy v parku Quinta de los Molinos v plnom kvete a v máji je ružová záhrada v parku Oeste neodolateľná. Mesto inšpirovalo Goyu, Picassa, Balenciagu a mnoho ďalších. Navštívte paláce a botanické záhrady, svetoznáme Museo del Prado, námestie Puerta del Sol a Plaza Mayor, železničnú stanicu Atocha a ak by náhodou pršalo, zájdite na trh San Miguel alebo využite bezplatné múzeá.

Atény, Grécko

Foto: Pixabay

Mnohí považujú jar za najlepší čas roka na návštevu Atén. Od začiatku marca všade okolo kvitnú maky a sedmokrásky. Teplé slnečné počasie je ako stvorené na prehliadku pamiatok. Samozrejmosťou je menej turistov. V marci a apríli môžete zažiť temperamentné oslavy karnevalu a grécku Veľkú noc. Cenovo dostupnejšie oproti letu sú hotely s výhľadom na impozantnú Akropolu, takže sa počas svojho pobytu môžete kochať výhľadmi na Parthenon, chrám Dia Olympského a Hadriánov oblúk, ktoré sú len pár minút odtiaľto.

Porto, Portugalsko

Foto: unsplash

Porto, rozrezané na kľukatej rieke Douro, je jedným z najkrajších európskych miest. Farebné budovy a červené škridlové strechy sa týčia nad kopcami z okraja rieky. Porto je rovnako očarujúce ako historické a vyzerá ako z rozprávky. Je preslávené vínom, jedlom a pouličným umením. Mesto je typické honosnými kostolmi, zvoniacimi a najmä vyhliadkami. Jar je ideálnym obdobím, keďže teploty stúpajú a dni sa predlžujú. Využite ich na prechádzku v Jardins do Palácio de Cristal alebo Jardim Botânico do Porto a na vychutnanie si romantického západu slnka priamo na Passeio das Virtudes. V marci sa Porto stáva aj mestom kamélií a v apríli už rozkvitne všetko. Veľkonočné sprievody prinášajú ešte viac farieb do ulíc a to aj v neďalekej Brage, kde sa koná najväčší veľkonočný festival v Portugalsku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET