Najlepšie letiská roku 2023 a vznik novej spoločnosti Riyadh Air

Britská letecká poradenská spoločnosť Skytrax zverejnila aj tento rok zoznam najlepších letísk sveta. Medzi najvýznamnejšie novinky na oblohe v prvom štvrťroku 2023 sa zaradilo aj oznámenie Saudskej Arábie o založení novej leteckej spoločnosti Riyadh Air.

Foto: Skytrax

Ak cestujete lietadlom, určite máte svoje obľúbené letiská a spoločnosti. A často zvažujete, cez ktoré letisko ísť a ktorú spoločnosť využiť. Tieto informácie by sa vám preto v roku 2023 mohli hodiť.

Najlepšie letiská roku 2023

Foto: Changi International Airport

Podľa rebríčka spoločnosti Skytrax sa na prvom mieste medzi najlepšími letiskami sveta umiestnilo letisko Changi v Singapure. Okrem celkového víťazstva si zobralo aj ocenenie za najlepšie stravovanie a oddychové zóny. Celkovo získalo toto ocenenie už po dvanástykrát.

Na druhom mieste sa ocitlo letisko, ktoré vyhralo behom posledných dvoch rokov – Hamad International Airport v katarskej Dohe. Vyhralo aj kategórie najlepšieho letiska na nakupovanie, najlepšieho letiska na Blízkom východe a najčistejšieho letiska na Blízkom východe.

Tretie miesto vyhralo letisko Tokio Haneda, spolu s kategóriou najčistejšieho letiska sveta.

Za najlepšie európske letisko bolo označené letisko Charles de Gaulle v Paríži, celkovo na piatej priečke celosvetovo. V Strednej Európe to bolo letisko v Mníchove, v severnej Európe v Helsinkách a v južnej Európe v Istanbule. Nám najbližšie viedenské letisko sa vo svete umiestnilo na 11. priečke.

Nový hráč na globálnej leteckej oblohe: Riyadh Air

Foto: Beoing

Ak cestujete na dlhšie vzdialenosti, pravdepodobne pre vás Qatar Airways či Emirates nie sú neznáme letecké spoločnosti. Od tohto roku si k nim však pripíšte nové meno: Riyadh Air. Tretia z blízkovýchodných spoločností má svoje meno podľa hlavného mesta Saudskej Arábie. Tá si stanovila za cieľ prilákať do roku 2030 sto miliónov návštevníkov a chce obslúžiť 330 miliónov leteckých pasažierov. Konzervatívny štát sa snaží, podobne ako iné štáty, využiť svoje ohromné ropné bohatstvo na diverzifikáciu príjmov a uplatnenie sa tam, kde vidia potenciál pre rast. Krajina už prilákala organizáciu najznámejšej rely sveta Dakar a tiež láka čoraz viac návštevníkov. Dobré letecké spojenia tomu len pomôžu.

Na začiatok si od amerického výrobcu Boeing objednal Riyadh Air 39 „Dreamlinerov“, teda lietadiel typu 787-9, s opciou na ďalších 33 kusov. Prvé dodávky sa očakávajú v roku 2025 a my sa tak môžeme tešiť na väčší konkurenčný boj o zákazníka, nové spojenia a možno aj zaujímavé ceny leteniek. Každopádne si budeme musieť zvyknúť, že sa na letiskách budú čoraz častejšie objavovať lietadlá s fialovými chvostmi a písmenom R ako logom spoločnosti Riyadh Air.

AMI MÉG ÉRDEKELHET