Najlepšie mobilné aplikácie pre vodičov

Hoci mobil, samozrejme, nepatrí priamo za volant, je užitočným pomocníkom pri plánovaní, organizovaní či sledovaní ciest. Aj pre vodičov sú tu špeciálne mobilné aplikácie. Vďaka smart telefónom môže aj vaša jazda byť viac smart.

Foto: Getty Images Hungary

Okolo nášho auta sa toho odohráva veľa. Musíme sledovať servisy, poistky, výmeny pneumatík, strážime si spotrebu. Niektorí z nás musia robiť knihy jázd, všetci platíme parkovné a sledujeme dopravné spravodajstvo a hnevá nás, keď nechytíme na semaforoch zelenú vlnu. S týmito mobilnými aplikáciami dokážete všetky tieto starosti a nutnosti zhrnúť do jedného prístroja, ktorý máte vždy pri sebe – do svojho telefónu:

Manažovanie auta a kniha jázd

Foto: Getty Images Hungary

Mobilná aplikácia Drivvo je akýmsi sledovaním výkonov vášho auta tak, ako si vy sledujete cez mobilné aplikácie svoje športové výkony. Pod kontrolu dostanete všetky výdavky v štatistikách, pripomienky servisov, rady, ako ušetriť, a to všetko pre rôzne druhy vozidiel a palív. Ľahko tak zistíte, koľko vás stojí umývanie, financovanie, pokuty, registrácie, dane, mýta a podobne.

Ak je vašou povinnosťou viesť si knihu jázd a neustále na to zabúdate či vaša kniha jázd pripomína šalátové vydanie, skúste MyCarTracks. Po zadaní parametrov vášho auta stačí už len zapnúť GPS monitorovanie pred každou jazdou, ktorú označíte buď ako služobnú, alebo súkromnú. Údaje sa pritom dajú zdieľať s viacerými ľuďmi, ktorí používajú služobné auto.

Parkovanie

Foto: Getty Images Hungary

Platenie parkovného už tiež nemusí byť nočná mora – najmä ak prekročíte očakávaný čas státia a namiesto pokojného pokračovania stretnutia či programu utekáte k autu obnoviť si parkovací lístok. Parkovacie aplikácie vám uľahčia život. Zadáte do nich vaše evidenčné číslo auta a lokalitu parkoviska. Po odoslaní vám príde len potvrdzovacia správa na telefónne číslo a prípadne pripomienka, že je potrebné si parkovanie pred jeho exspiráciou predĺžiť. Asi najpoužívanejšou je aplikácia UPAy, ktorou sa obslúžite na parkoviskách 54 miest a obcí na Slovensku. Sú tu však aj iné, napríklad ParkDots so 17 miestami. Tabule na tom-ktorom mieste vás vždy upozornia, akú inú prípadnú aplikáciu je potrebné si stiahnuť.

Jazdite so Zelenou vlnou

Foto: Getty Images Hungary

Legendárna Zelená vlna Slovenského rozhlasu pokračuje aj naďalej a spolu s dopravným spravodajstvom Rádia Expres a aplikáciou Waze je jedným z hlavných zdrojov informácií o aktuálnom dianí na cestách. Okrem voľby kedykoľvek si prehrať poslednú vysielanú Zelenú vlnu si môžete pozrieť aktuality priamo v mobile a pochopiteľne byť súčasťou jej obsahu. Nehody, obmedzenia či hliadky tak môžete aj sami nahlasovať.

Ak máte telefón s operačným systémom Android a jazdíte často po Bratislave, môžete skúsiť Semafory Bratislava. Po spustení appky a GPS navigácie vám na najbližšej červenej telefón spustí odpočítavanie do najbližšej zelenej a tak nikdy na semaforoch nezaspíte a viete, koľko drahocenných sekúnd vám čakanie ešte zaberie.

Prvá pomoc pre všetkých

Foto: Getty Images Hungary

Len nedávno sme sa v Drive magazíne pozreli do málo otváraných a niekedy až obávaných autolekárničiek. Zároveň sme odporúčali zopakovať si prvú pomoc v jednom z kurzov. Ak sa necítite priamo na kurz, ale ľahké osvieženie pamäti by vám nebolo na škodu, skúste aplikáciu Prvá pomoc. S touto appkou si udržíte svoju pripravenosť vždy na vysokej úrovni tak, aby ste v prípade nutnosti neboli v panike, ale k úžitku a záchrane ľudského života a zdravia.

Slovnaft GO

Ak využívate výhody BONUS karty na čerpacích staniciach Slovnaft, vaša peňaženka môže byť o niečo ľahšia – v tom dobrom zmysle slova. Celú kartu si totiž teraz môžete preniesť do mobilnej aplikácie s názvom Slovnaft GO. Tá je dostupná tak pre platformu Android v Google Play, ako i pre iPhony v App Store.

Kedykoľvek tak budete vedieť, koľko bonusových bodov máte na konte a na čo ich môžete využiť. Všetci užívatelia aplikácie budú mať zobrazené aj exkluzívne ponuky, kupóny a súťaže len pre užívateľov Slovnaft GO. Veľkým bonusom je funkcia „vyhľadávač čerpacích staníc", vďaka ktorej kedykoľvek nájdete k vám najbližšiu čerpaciu Slovnaft a užijete si tak ďalšie bonusové body, kvalitné palivá a samozrejme celú ponuku z Fresh Corneru.

AMI MÉG ÉRDEKELHET