Najlepšie interaktívne múzeá o prírode a doprave v krajinách V4

Či už doma alebo cez hory-doly, v našom okolí sa nachádza veľa interaktívnych múzeí, ktoré stoja za návštevu. Človek celkovo a hlavne deti sa učia spoznávaním, preto interaktívne expozície sú najobľúbenejšie pri všetkých generáciách. Deti vidia svet farieb a zvieratiek, kým dospelí vidia historickú lokomotívu a vypchatého medveďa. Neváhajte teda a navštívte so svojimi blízkymi tieto múzea, spoznávajte a vzdelávajte sa.

Foto: Hydropolis


VROCLAV: Hydropolis – centrum vedomostí o vode

Foto: Hydropolis

Hydropolis sa nachádza v historickej podzemnej vodnej nádrži z 19. storočia, ktorá sa predtým používala na zásobovanie vody pre celý Wrocław. Nachádza sa neďaleko starého mesta (približne 2,5 km). V Hydropolise sa môžete dozvedieť a naučiť o vode z rôznych uhlov pohľadu – vývoj života vo vode, techniky maskovania vodných živočíchov, hlbokomorské tvory, stavy vody, vodné inžinierstvo – všetko, čo potrebujete vedieť o vode. Na výstave sa nachádza deväť tematických zón. Na jednej z nich uvidíte 360-stupňovú panoramatickú obrazovku, na ktorej sa premieta film o kolobehu vody, inde je vystavený batyskaf Trieste – prvá loď s posádkou, ktorá sa ponorila do najhlbšieho miesta na Zemi. Zaujímavá je možnosť vyskúšať si fungovanie starých vodných mechanizmov. Súčasťou Hydropolisu sú aj interaktívne inštalácie venované deťom, aby sa učili spoznávaním a tiež oddychová zóna – miestnosť s ležadlami a zvukmi džungle, riešená ako záhrada. Výstava je plne preložená do angličtiny.

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ: Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva

Foto: Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva

V liptovskej doline, obklopené prírodou a Tatrami, nájdete interaktívne múzeum o ochrane prírody a jaskyniarstva. Pôvodne jezuitský kláštor je teraz najmodernejšie múzeum Slovenska, jediné špecializované múzeum svojho druhu na Slovensku. Nájdete tu také vzácne exponáty, ako je kostra jaskynného leva, ktorá patrí medzi najväčšie v Európe, pravekú kultovú masku či model meteoritu.

Pozrieť a zažiť sa tu dá svet prírody od podzemia, postupne ako stúpame, až do vysokých hôr. Unikátne exponáty sú umiestnené v prirodzených ekosystémoch. Múzeu nechýba interaktivita, návštevníci majú možnosť pozrieť sa do brloha medveďa či skúsiť si plazenie v jaskyni. Vystavené exponáty dopĺňajú svetelné aj zvukové efekty, pri ktorých sa človek cíti, akoby naozaj prechádzal lesom. Môže počuť spev vtáctva, piskot svišťa i zavýjanie vlka. V podkroví múzea sa môžete zoznámiť s rôznymi voľnočasovými i hospodárskymi aktivitami človeka – včelárstvo, rybárstvo, ovčiarstvo, lyžiarstvo, záchrana v horách či vojsť do Rainerovej útulne, najstaršej chaty vo Vysokých Tatrách.

Jaskyniarska expozícia s nádhernými kvapľami sa nachádza v podzemných priestoroch budovy a ponúka komplexný obraz o jaskyniach a jaskyniarstve. Návštevník tu môže vidieť vznik a vývoj jaskyne, jaskynnú výzdobu, archeologické nálezy, historické zaujímavosti, no spozná aj samotnú prácu jaskyniara.

Nakoniec si treba vyjsť na rozhľadňu múzea, z ktorej si môžete prezrieť dominanty mesta Liptovský Mikuláš a nádhernú panorámu okolitých kopcov Nízkych a Západných Tatier, Chočských vrchov aj Veľkej Fatry.

BUDAPEŠŤ: Maďarské železničné múzeum

www.youtube.com

150 éves MÁV – Nemzetközi járműparádé 2018. szeptember 7-8-9.

Maďarské múzeum železníc – Park histórie železníc, má na obrovskej ploche 70 000 m2 vystavených viac ako 100 železničných vozidiel v zaujímavej a interaktívnej expozícii. Je to jedno z najväčších železničných múzeí v Európe. Vozový park pozostáva z päťdesiatich motorov, dvanástich funkčných a tridsiatich ôsmich kozmeticky zrekonštruovaných, plus široká škála koľajových vozidiel: motorové vozne, samohybné koľajové vozne a ručné vozíky, inšpekčné vozne, parné žeriavy, snehové pluhy a ďalšie kuriozity. Exponáty prevedú návštevníkov celou históriou železníc od parných strojov zo 70. rokov 19. storočia až po silné elektromotory súčasnosti. Mnohé z vozidiel sú stále v prevádzkovom stave a používajú sa na nostalgických cestách vlakom. Návštevníci majú možnosť si vozidlá nielen pozrieť, ale si ich aj vyskúšať! Maďarské železničné múzeum je u rodín s deťmi vždy veľkým hitom. Ďalším dôvodom na návštevu je aj krásne upravený park obklopujúci múzeum.

PRAHA: Múzeum MHD

www.youtube.com

Muzeum MHD vás zve k návštěvě

V niektorých vozovniach sa stále pracuje, v iných sa konajú festivaly a v pražskej vozovni električiek Střešovice sa nachádza unikátna zbierka vozidiel a iných artefaktov. Táto expozícia nám priblíži históriu verejnej dopravy v hlavnom meste Českej republiky. Bolo otvorené v máji 1993 Dopravným podnikom Prahy (DPP) ako „Múzeum MHD v Prahe". Súčasťou stálej zbierky je štyridsať historických vozidiel. Medzi ďalšie exponáty patria modely, fotografie, historické dokumenty, vstupenky, kresby a mapy trás.

AMI MÉG ÉRDEKELHET