Cestovanie nahor: čo nás čaká na nočnej oblohe v lete 2022

Cestovanie do tých najväčších diaľok vás nestojí paradoxne vôbec nič. Stačí si vybrať dostatočne tmavé miesto bez svetelného smogu, jasnú noc a obrátiť hlavu smerom k nočnej oblohe.

Foto: Getty Images Hungary

Po tom, čo ľudia začali svoje prvé komerčné lety do vesmíru sa zdá, že ďalšou hranicou, ktorú ľudia pokoria, je hranica cestovania nad našu planétu. Pre nás obyčajných smrteľníkov to je však len nedostupný sen. Snívať s hlavou nad oblakmi však môžete kedykoľvek. Teplé letné noci k tomu priam vyzývajú.

Vyberte si dobré miesto

Foto: Pexels

Aké je dobré miesto na pozorovanie nočnej oblohy? Také, kde nie sú ľudia a ich aktivity. Svetlá z obydlí, pouličných lámp, áut a podobne, súhrnne nazývané aj svetelný smog, zmenšujú množstvo objektov, ktoré na oblohe môžete pozorovať. Aj preto je najlepším miestom na Slovensku to najvýchodnejšie a najredšie obývané – Nová Sedlica. Aj preto tu sídli hvezdáreň. Ak nemôžete cestovať sem, alebo sa vybrať Astrovlakom na Horehroní za pozorovaním oblohy, choďte tak ďaleko od civilizácie, ako je to možné. Zhasnite svetlá, zvyknite oči na tmu a obráťte zrak nahor. Sánka vám zostane spadnutá nad úžasným divadlom, ktoré máme nad hlavami stále, no len málokedy ho vidíme.

Vyberte si dobrý čas

Foto: unsplash

Sánka sa vám samozrejme zavrie, ak ste si vybrali zamračený deň. Jasná obloha bez akejkoľvek oblačnosti je podmienkou. Ak idete pozorovať, je dobré mať so sebou lehátko, rybársku skladaciu stoličku, ďalekohľad, ideálne teleskop. Ale aj voľným okom je dobrá zábava spoznávať súhvezdia a spájať si hviezdy do obrazcov tak, ako naši predkovia. Na pozorovanie hviezd si vyberte dni, kedy je mesiac v nove. Naopak, mesiac pozorujte počas splnu. Jeden špeciálny spln, najväčší v tomto roku, nás čaká už onedlho.

Už v noci 13. júla bude o 20:38 mesiac vo svojom najväčšom splne roka, pričom o 11:00 dopoludnia bude k Zemi tento rok aj najbližšie – 357 263 kilometrov.

O mesiac neskôr, v noci z 12. na 13. augusta nadránom, sa môžete tešiť na najobľúbenejší kozmický jav roka, meteorický roj Perseidy. Viditeľné budú už od 5. augusta a to najmä od polnoci do piatej hodiny rannej.

Vyberte si dobrú aplikáciu

Foto: unsplash

Nevyznáte sa v nočnej oblohe? Dovoľte moderným technológiám, aby vám pomohli. Nainštalujte si do mobilu aplikáciu Star Chart, alebo aplikáciu Sky Map od Google. S nimi stačí obrátiť svoj telefón na nočnú oblohu a na displeji vidíte, na aké súhvezdia a objekty vo vesmíre sa pozeráte. Môžete pritom na objekty ťuknúť a zobrazia sa vám o nich ďalšie detaily. Tieto nákazlivé vychytávky vás udržia pri nočnej oblohe omnoho dlhšie a naplno si tak užijete krátke slovenské obdobie teplých večerov a nocí, kedy vám zuby nedrkocú od zimy.

AMI MÉG ÉRDEKELHET