Najlepší variant spojenia R1 a D1 je cez Turiec

Dlho očakávaná štúdia vylúčila spojenie juhu Slovenska so severom cez Donovaly aj cez Šturec ako neperspektívne.

Foto: Via Pribina

Ak sa presúvate z Bratislavy smerom na Tatry, čakajú vás buď kolóny v okolí Žiliny a Ružomberka, alebo hrozba nepriechodných horských prechodov Donovaly či Šturec. Veľa sme si sľubovali od severojužného prepojenia našej republiky rýchlostnou cestou, pričom vždy bolo na stole spojenie R1 zo Slovenskej Ľupče do Ružomberka, alebo cez menej reálny Šturec. Nakoniec sa ani jeden variant neukázal ako vhodný.

Najvhodnejšie spojenie R1 a D1 je zo Žiaru nad Hronom do Martina

Foto: Národná diaľničná spoločnosť

Hoci máme „zabehanú“ úplne inú trasu a táto podoba sa nám ako motoristom nejaví vhodná, testovanie dopravných modelov a následné analýzy nákladov a prínosov prišli s jasnými výsledkami. Trasovanie cez Slovenskú Ľupču by malo odhadované náklady cez 2 miliardy EUR s množstvom estakád, mostov a zásahov do Národného parku Nízke Tatry. Štúdia ju preto odporúča vyškrtnúť z plánov medzinárodnej siete ciest európskeho významu TEN-T.

Najvhodnejšia sa naopak javí plánovaná cesta R3 – a teda spojenie Martina so Žiarom nad Hronom. Dobrého dopravného spojenia by sa tak mali dočkať obyvatelia Turca, ale aj okolia Kremnice. Horšou správou je, že ani návratnosť R3 nie je preukázaná, čo ju presúva zo základnej do súhrnnej siete TEN-T a záväzok na jej dobudovanie až na nedohľadné roky 2030 – 2050. Na R3 sa v súčasnosti pracuje len na Orave, kde sa pripravuje päť a pol kilometrový obchvat Tvrdošína.

Severojužná trasa stredným Slovenskom po novom

Foto: Polícia SR - Banskobystrický kraj

Šmýkajúce sa kamióny na Donovaloch.

Štúdia priniesla ešte jedno prekvapivé zistenie. Podľa nej by totiž v súčasnosti plánované spojenie Poľska s Maďarskom za Žiarom nad Hronom nemalo byť pripojené na R1 a Zvolen s pokračovaním na Krupinu a Šahy. Väčší potenciál má vraj prepojenie po trase Žiar nad Hronom – Tlmače – Levice – Šahy, teda z časti po existujúcej R1 a z časti v koridore dnešných ciest I/76 či ceste II/564. Štúdia preto odporúča koordináciu s Maďarskom, do ktorého zo Šiah chýba dobudovať 40 km diaľnic. Keďže však ide len o odporúčaciu štúdiu, môžeme sa ešte tešiť na dlhé čakania na štúdie uskutočniteľnosti a debaty o skutočnej výstavbe, kým sa budeme na Donovaloch v zime prizerať na šmýkajúce kamióny.

AMI MÉG ÉRDEKELHET