Európske miništáty - I. časť

Pri vymenovávaní zoznamu európskych krajín dokonca aj tí, ktorí sa dobre vyznajú v geografii, často zabúdajú spomenúť niekoľko štátov – najmä preto, lebo sú také malé, že sa dokonca ani názov krajiny nezmestí na vytlačené mapy.

Foto: Getty Images Hungary

Miništátom nazývame také krajiny, ktoré majú rozlohu menšiu ako 1 000 kilometrov štvorcových a menej ako pol milióna obyvateľov. V prvej časti našej série predstavíme dva najmenšie z nich.

Vatikán

Foto: Pexels

Najmenším a najmenej ľudnatejším štátom na svete je Vatikán – oficiálne Vatikánsky mestský štát –, ktorý sa považuje za miniatúru aj medzi miništátmi. Štát s rozlohou iba 0,44 kilometrov štvorcových (440 000 metrov štvorcových) sa nachádza v samotnom srdci hlavného mesta Talianska, Ríma, a okrem Námestia svätého Petra je obklopený vysokými mestskými hradbami. Má približne 1 000 obyvateľov, ale asi len polovica z nich je občanmi Vatikánu.

Vatikán je pozostatkom niekdajšieho Pápežského štátu a z hľadiska štátnosti je jeho právnym nástupcom. Na základe Lateránskej dohody medzi Talianskom a Svätou stolicou v roku 1929 sa Vatikánu udelila úplná štátna suverenita. Jeho dnešné územie pozostáva z hlavnej svätyne rímskokatolíckej cirkvi Baziliky svätého Petra, niekoľkých palácov, Námestia svätého Petra a vatikánskych záhrad.

Aj keď je rozlohovo maličký, vďaka svojmu vplyvu vo svete je významný: Vatikán je sídlom rímskeho pápeža a Svätej stolice, ktorá riadi katolícku cirkev. Forma štátu je teokratická absolútna monarchia na čele s pápežom, ktorý má plnú moc – zákonodarnú, výkonnú a súdnu. Má vlastnú vlakovú stanicu, poštu, banku, rozhlas a televíziu, ale má aj vlastnú armádu – Švajčiarsku gardu – a dokonca aj tajnú službu.

Monako

Foto: Unsplash

Monacké kniežatstvo s rozlohou 2 štvorcových kilometrov je druhým najmenším štátom na svete, ale aj tak je takmer päťkrát väčšie ako Vatikán. So svojou dĺžkou 3 kilometre a šírkou v rozmedzí 200 až 500 metrov sa tento mestský štát úplne začlenil do okolitých francúzskych miest. Štátnu hranicu predstavuje medzi tesne umiestnenými domami niekedy iba schodisko alebo žľab. Štátnu príslušnosť obchodu alebo kaviarne na mnohých miestach možno vyvodiť iba z toho, že strana ulice s párnymi číslami domov má iný názov ako jej druhá strana s nepárnymi.

V Monaku panuje rod Grimaldiovcov od roku 1297, keď (Ľstivý) Francesco Grimaldi, oblečený v rúchu františkánskeho mnícha podvodom so svojou družinou obsadil pevnosť na monackej skale. Dodnes najznámejším členom panovníckej rodiny však nebol rodák z Monaka, ale Američan. Matka súčasného kniežaťa, Alberta II., kňažná Gracia – Grace Kellyová – získala svetovú slávu ako oscarová herečka.

Monako je jedným z klenotov Azúrového pobrežia (Côte d'Azur), kde sa mieša luxus so stredomorskou atmosférou. Vďaka príjemnej klíme je vzrušujúcim cieľom v každom ročnom období. Neprehliadnuteľnou atrakciou je nádherný palác kniežaťa, v ktorom môžete obdivovať janovské fresky a na jeho vnútornom nádvorí geometrický tvar pozostávajúci z troch miliónov kamienkov. Hazardné hry sú jedným z hlavných zdrojov príjmu štátu, ktorý je aj daňovým rajom. Slávne Casino de Monte Carlo čaká už od roku 1879 na tých, ktorí hľadajú priazeň Fortuny. Vstup do budovy však majú povolený iba cudzinci, pretože občania Monaka majú hazard zakázaný.

AMI MÉG ÉRDEKELHET