Najpopulárnejšia mestská destinácia: pred rokom nebola ani v top desiatke

Paríž, predchádzajúci líder, klesol na piate miesto.

Istanbul

Keď sa zamyslíme nad najnavštevovanejšími destináciami, možno nám ako prvé napadnú mestá ako New York, Londýn a Paríž, ale podľa medzinárodného prieskumu spoločnosti Euromonitor International treba zlatú medailu hľadať na východ.

Celkovo sa medzinárodnému cestovnému ruchu darí, podľa Euromonitor International sa počet ciest zvýšil o 38%, čo do konca roka predstavovalo približne 1,3 miliardy eur.

Nepochybne k tomu prispela aj Čína, ktorá ako jedna z posledných krajín zrušila pandemické obmedzenia, vďaka čomu sa na trh vlani vrátili čínski cestovatelia. Najvyšší nárast medzinárodných príjazdov zaznamenali Hongkong (2495%) a Bangkok (142%), opäť v dôsledku neskorého zrušenia pandemických obmedzení.

Na vrchole rebríčka medzinárodných ciest v roku 2023 sa však ocitlo trochu prekvapivé mesto, Istanbul. Istanbul − jedno z najľudnatejších miest na svete − zaznamenalo v porovnaní s predchádzajúcim rokom nárast počtu zahraničných návštevníkov o 26%, čo znamená celkovo 20,2 milióna turistov.

Foto: Getty Images

Prvé miesto Istanbulu je veľkou udalosťou aj preto, že v správe Euromonitoru za rok 2022 sa Istanbul umiestnil až na 25. mieste, zatiaľ čo Paríž, ktorý bol lídrom v predchádzajúcich dvoch rokoch, klesol v roku 2023 na piate miesto.

Iné údaje však už ukázali vzostup Istanbulu: Turecko je teraz druhou najobľúbenejšou destináciou − je prekvapujúce, prečo si ho vyberá čoraz viac ľudí.

Na druhom mieste je známejší uchádzač, Londýn: hlavné mesto Spojeného kráľovstva zaznamenalo v minulom roku 18,8 milióna zahraničných ciest, čo predstavuje 17% nárast oproti roku 2022.

Na treťom mieste je najľudnatejšie mesto Spojených arabských emirátov, Dubaj, známy svojimi technologickými projektmi a mrakodrapmi. Približne 16,8 milióna ciest uskutočnili cudzinci, čo predstavuje nárast o 18%.

Podľa Euromonitoru si cestujúci želali najmä rýchly internet, flexibilné možnosti rezervácie a vzhľadom na zvýšený počet ľudí pracujúcich na diaľku aj uvoľnené pracovné podmienky. V záujme zvýšenia svojej konkurencieschopnosti väčšina najúspešnejších miest zlepšila svoje ekologické investície, udržateľné technológie a verejnú dopravu.

Podľa Nadejdy Popovej, senior manažérky spoločnosti Euromonitor International, budú najväčšou výzvou v roku 2024 rastúce životné náklady a inflácia, čo by malo viesť k tomu, že väčšina ľudí si bude vyberať cenovo výhodné možnosti.

Úplný zoznam top 10 vyzerá takto:

  1. Istanbul, Turecko - 20,2 milióna cestujúcich
  2. Londýn, Spojené kráľovstvo - 18,8 milióna cestujúcich
  3. Dubaj, Spojené arabské emiráty - 16,8 milióna cestujúcich
  4. Antalya, Turecko - 16,5 milióna cestujúcich
  5. Paríž, Francúzsko - 15,5 milióna cestujúcich
  6. Hongkong, Hongkong - 14,7 milióna cestujúcich
  7. Bangkok, Thajsko - 12,2 milióna cestujúcich
  8. New York, Spojené štáty americké - 11,7 milióna cestujúcich
  9. Cancún, Mexiko - 10,8 milióna cestujúcich
  10. Mekka, Saudská Arábia - 10,8 milióna cestujúcich

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET