Tipnite si, ktorá európska krajina predstihla svet v spotrebe ovocia a zeleniny

Foto: Unsplash

Krajiny s vyššími príjmami konzumujú oveľa menej ovocia a zeleniny, ako je svetový priemer. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča, aby sme denne zjedli pol kilogramu ovocia alebo zeleniny. Ktoré krajiny však v tomto ukazovateli vedú a ako sú na tom Slováci?

Svetový priemer (216 kg) je vysoko nad odporúčaným množstvom, hoci slovenský priemer je pod ním, aj keď nie je alarmujúco nízky. Takto vyzerala priemerná ročná spotreba ovocia a zeleniny na obyvateľa v skúmaných európskych krajinách v roku 2020, teda podľa posledných dostupných údajov:

  1. Albánsko - 529 kg
  2. Chorvátsko - 427 kg
  3. Turecko - 388 kg
  4. Grécko - 298 kg
  5. Rumunsko - 256 kg
  6. Ukrajina - 226 kg
  7. Taliansko - 226 kg
  8. Srbsko - 226 kg
  9. Maďarsko - 154 kg
  10. Lotyšsko - 153 kg
  11. Nórsko - 152 kg
  12. Česká republika - 145 kg
  13. Cyprus - 141 kg
  14. Slovensko - 129 kg

V celosvetovom meradle Albánsko v tomto ukazovateli prekonáva len Guyana, za ktorou nasledujú Čína a Dominikánska republika. Na konci zoznamu sú najchudobnejšie krajiny Afriky, kde sa ročne skonzumuje menej ako 20 kg ovocia a zeleniny na obyvateľa.

Podľa výskumníkov z Tuftsovej univerzity v USA však konzumácia príliš malého množstva ovocia a zeleniny môže prispieť k vzniku srdcových ochorení a môže byť zodpovedná za smrť približne troch miliónov ľudí na celom svete ročne.

Tip pre vás: Jarná únava? Môžete ju poraziť!

Foto: Unsplash

Univerzitní vedci tiež zistili, že najvyššia úmrtnosť na kardiovaskulárne ochorenia je v krajinách a regiónoch, kde ľudia jedia menej ovocia a zeleniny.

Je známe, že v podstate všetko ovocie je zdravé a výživné. Existujú však špecifické druhy, ktoré môžu výrazne zlepšiť zdravie srdca. Viaceré štúdie preukázali, že strava bohatá na ovocie má silný ochranný účinok na kardiovaskulárny systém.

​ZDRAVÉ A SKRÁŠĽUJÚCE SMOOTHIES NA CESTY

Na získanie správneho množstva energie sa oplatí zvážiť smoothies: ich príprava trvá päť minút, ale môžu poskytnúť hodiny energie a vitamínov na celý deň.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.


AMI MÉG ÉRDEKELHET