14 veľkolepých karnevalových osláv na svete, ktoré si nemôžete nechať ujsť

Živé sprievody plávajúcich lodí, maškarné kostýmy a pouličné párty, ktoré vás roztancujú na celé dni.

Foto: Pixabay

Najlepšie karnevaly na svete sú späť a my sme pre vás, na základe odporúčaní z Tripadvisoru, pripravili 14 najväčších z nich, na ktoré sa oplatí cestovať. Karneval však nie je len o neviazanej zábave - oslava má dlhú históriu a fascinujúci vývoj v priebehu rokov.

O čom je vlastne karneval?

Karneval je tradične slávnostné obdobie, ktoré nastáva pred pôstom. Pripadá na február alebo marec, keď ľudia využívajú poslednú príležitosť vyšantiť sa a dopriať si zábavu pred 40-dňovým pôstom. Jeho korene však siahajú ešte ďalej. Karneval vznikol ako pohanský sviatok, ktorý slávili starí Egypťania na oslavu konca zimy a začiatku jari.

Odvtedy sa karneval rozšíril do ďalších krajín po celom svete, pričom každá z nich do osláv vniesla svoje vlastné zvyky a kultúrne tradície.

Dnes je karneval skôr svetskou oslavou hudby, tanca a jedla prostredníctvom extravagantných sprievodov a pouličných zábav, ktoré priťahujú cestovateľov z celého sveta. Tu je výber tých najlepších:

Foto: Unsplash / Giusi Borrasi

1. Benátky, Taliansko

Kedy: 27. január - 13. február 2024

Spomedzi všetkých karnevalov na svete je taliansky Carnevale di Venezia alebo Benátsky karneval jedným z najikonickejších. Každý rok sa mesto premení na magickú maškarádu, kde si návštevníci festivalu obliekajú prepychové kostýmy z 18. storočia so žiarivými maskami a zamatovými plášťami.

2. Rio de Janeiro, Brazília

Kedy: 9. - 17. február 2024

Neuveriteľné oslavy nájdete po celej Brazílii, ale karneval v Riu de Janeiro je najväčší a najživší. Ulice ovládnu blokos (blokové párty) s rytmickým bubnovaním, tancom samby a bezhraničnou energiou.

3. Port of Spain, Trinidad a Tobago

Kedy: 7. - 14. február 2024

Karneval v Trinidade, označovaný za "matku" karibských karnevalov, organizuje jedny z najväčších slávností v okolí. Očakávajte množstvo podujatí, od maškarných sprievodov až po súťaže v štýle soca (zmes soulu a afrokaribskej hudby).

Foto: Unsplash / Cayetano Gil

4. New Orleans, Louisiana, Spojené štáty

Kedy: 13. februára 2024


Mardi Gras je v New Orleans najväčšou pouličnou párty, ale karnevalové oslavy sa konajú dlho pred samotným dňom. Od začiatku januára sa mesto hemží komunitnými oslavami, trblietavou výzdobou a množstvom obchodov s kráľovskými koláčmi.

5. Sydney, Austrália

Kedy: 16. február - 3. marec 2024

Počas 17 letných dní oslavuje Sydney Gay and Lesbian Mardi Gras LGBQTIA+ kultúru farebnými plesmi a komunitnými podujatiami. Hlavný sprievod sa koná na ulici Oxford Street v Sydney.

6. Viareggio, Taliansko

Kedy: 3. - 24. február 2024

Viareggio je síce malé mestečko, ale karneval vo Viareggiu je jedným z najväčších a najznámejších v Taliansku. Hlavným lákadlom sú tu obrovské papierové sochy, ktoré satirizujú miestnu a medzinárodnú politiku.

Foto: Unsplash / Ugur Arpaci

7. Recife a Olinda, Brazília

Kedy: 8. - 14. február 2024

Mestá Recife a Olinda, ktoré sa nachádzajú na severovýchodnom pobreží Brazílie, ponúkajú návštevníkom karnevalu miestnu atmosféru. Oslavy sa točia okolo freva, bláznivého a rýchleho štýlu hudby a tanca.

8. Mobile, Alabama, Spojené štáty

Kedy: 13. februára 2024

New Orleans nie je jediným miestom v USA, kde sa počas karnevalovej sezóny konajú veľké oslavy. Mobile, hlavné prístavné mesto v Alabame, sa označuje za rodisko Mardi Grasu, ktorého oslavy sa datujú do roku 1703.

9. Santa Cruz de Tenerife, Španielsko

Kedy: 12. január - 18. február 2024

Karneval v Santa Cruz de Tenerife ide so svojimi oslavami naplno, čo nie je prekvapením, keďže ide o sesterské mesto Ria de Janeiro. Hoci festival trvá celý mesiac, hlavné podujatia sa konajú počas jedného týždňa a začínajú sa slávnostnou voľbou kráľovnej karnevalu.

Foto: Unsplash / bhupesh pal

10. Goa, India

Kedy: 10. - 13. február 2024

Každoročný karneval v Goa, ktorý do krajiny zaviedli Portugalci v roku 1510, je jedným z mála karnevalov v Ázii. Prehliadky sa konajú v mestách ako Margao a Vasco da Gama a majú výraznú miestnu podstatu s tradičnou hinduistickou hudbou a ľudovými tancami, ktoré sú súčasťou osláv.

11. Nice, Francúzsko

Kedy: 17. február - 3. marec 2024

Počas karnevalu v Nice sa toho deje veľa. Hovoríme o pestrofarebných sprievodoch, karnevalovej dedine pre rodiny na Promenade du Paillon a prvom LBGTQIA+ karnevale vo Francúzsku Lou Queernaval.

12. Kolín nad Rýnom, Nemecko

Kedy: 8. - 14. február 2024

Kolínsky karneval je z nejakého dôvodu známy ako "piata sezóna" alebo "bláznivé dni". Celé mesto vypukne s živou hudbou, bláznivými kostýmami a množstvom piva. A k tomu hravé tradície.

Foto: Unsplash / Bernd Dittrich

13. Londýn, Spojené kráľovstvo

Kedy: 24. - 26. augusta 2024

Karneval Notting Hill v Londýne síce nie je predveľkonočný festival, ale aj tak je to úžasný spôsob, ako zažiť výbušný ruch karnevalových osláv. Podujatie sa začalo v 60. rokoch 20. storočia a oslavuje radosti karibskej kultúry. Každoročne sa do ulíc Notting Hillu vyberú milióny ľudí, čo z neho robí najväčšiu pouličnú párty v Spojenom kráľovstve.

14. Barbados, Karibik

Kedy: Od 6. júla do 5. augusta 2024, Barbados

Festival Crop Over na Barbadose je najpopulárnejší letný festival v Karibiku. Kedysi to bola oslava pri príležitosti ukončenia zberu cukrovej trstiny, dnes je to extravagancia plná plážových párty, elektrizujúcich koncertov soca a nekonečných vibrácií.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET