Na vrchole Európy: Mont Blanc

Takmer každý si z hodín zemepisu pamätá minimálne to, že najvyšší vrch Európy je Mont Blanc. S výškou okolo 4808 metrov je to 11. najvyššia hora sveta. Na prvé miesto to stačí len v Európe – aj keď niektorí geografi spochybňujú aj to. Čo je však nesporné: Mont Blanc je veľmi atraktívny horský vrchol, ktorý každoročne zdoláva viac ako 20 000 horolezcov.

Foto: Shutterstock


Je naozaj najvyššou horou Európy?

Foto: unsplash

Je to vec pohľadu. Keďže aj medzi geografmi existuje spor o geografickú hranicu Európy a Ázie, môžeme za najvyššiu horu Európy považovať aj Elbrus (5642 m) na Kaukaze, niekedy klasifikovaný do Európy a niekedy do Ázie. Najvyšším bodom Európskej únie je však jednoznačne vrchol Mont Blancu, ktorý sa nachádza v Savojských Alpách na francúzsko-talianskej hranici. Francúzska verzia názvu hory sa rozšírila po celom svete, ale talianske Monte Bianco znamená to isté ako vo francúzštine: biela hora. Jeho výška nie je konštantná, pretože sa priamoúmerne mení v závislosti od pohybu ľadovej pokrývky a množstva napadaného snehu.

Cesta na vrchol

Foto: unsplash

Klasická cesta na vrchol Mont Blancu je Route Goûter, známa aj ako Voie des Cristalliers a Voie Royale. V porovnaní s inými horskými velikánmi je pomerne nenáročný na výstup, no dôraz sa kladie na slovo relatívne. Dobývanie Mont Blancu by mali podstupovať len tí s výbornou fyzickou odolnosťou a je dôležité vedieť, že horská polícia (také tam existuje!) predpísala aj nejakú povinnú výbavu, ktorú môžu kontrolovať: čiapka, slnečné okuliare, lyžiarske okuliare, opaľovací krém, teplá bunda, nepremokavá bunda, turistické nohavice, vrchné nohavice, horolezecké topánky, valčeky, popruhy, lano, cepín, GPS alebo kompas a výškomer. Okrem toho sa dôrazne odporúča najať si vysokohorského turistického sprievodcu – na úpätí hory, na francúzskej strane v meste Chamonix žije veľa takýchto kvalifikovaných odborníkov, ktorých skúsenosti môžu znamenať aj záchranu života v hraničných situáciách.

Aiguille du Midi

Foto: Pixabay

Zo známeho francúzskeho lyžiarskeho strediska Chamonix vás na túto zvláštne tvarovanú horu (jej názov vo voľnom preklade: južná ihla alebo ihla juhu) vyvezie lanovka. Cestou sa môžete kochať údajne najkrajšou panorámou sveta. Aiguille du Midi je so svojou výškou 3842 metrov nad morom najvyšším bodom Európy, kam sa dá dostať aj bez horského sprievodcu. Kabína zdolá 2800-metrový výstup za 20 minút a z vrcholu uvidíte Mont Blanc v celej jeho kráse.

Legendárne lyžiarske stredisko: Chamonix-Mont-Blanc

Foto: unsplash

Nič nie je lepším ukazovateľom toho, ako je táto legendárna značka etablovaná, ako skutočnosť, že mesto Chamonix hostilo prvé zimné olympijské hry v roku 1924. Na úpätí Mont Blancu, obklopeného vysokými horami, je možné sa oddávať ako voľnočasovému, tak aj extrémnemu lyžovaniu. 106 zjazdoviek rôznych stupňov náročnosti obsluhuje 65 moderných lyžiarskych vlekov a najdlhšia upravovaná zjazdovka má 19 kilometrov. Lyžovanie sa po svahoch Mont Blancu však nie je len výsadou profesionálnych športovcov – v Chamonix si každý lyžiar nájde zjazdovku vhodnú pre svoju zručnosť a vekovú kategóriu.

Chamonix sa nachádza na francúzsko-taliansko-švajčiarskej trojitej hranici a je ľahko dostupný z Lyonu, Ženevy a Turína po diaľnici. S talianskym mestom Courmayeur ho spája takmer 12 kilometrov dlhý tunel, ktorý postavili v rokoch 1957 až 1965. Dnes je tunel Mont Blanc jednou z najdôležitejších dopravných trás pretínajúcich Alpy.

AMI MÉG ÉRDEKELHET