7 najzaujímavejších trhov na svete

Nakupovanie pre mnohých ľudí je stresujúce, pretože v dôsledku preťaženia sú nákupné strediská neosobné, ruch a zhon sú bežné. Trhy a jarmoky sú úplne odlišné, pretože sú rôznorodé, majú vôňu, chuť aj atmosféru!

Foto: Getty Images Hungary

V zahraničí nemôžeme získať autentickejšie dojmy nikde inde ako na trhu. Tu môžeme nahliadnuť do každodenného spoločenského života, zoznámiť sa so základnými surovinami gastronómie danej krajiny, miestnymi produktmi, a aj keď nič nekúpime, zážitok v nás ostane navždy.

Veľký bazár, Istanbul – najnavštevovanejší trh

Foto: 123rf

Veľký bazár v Istanbule je jedným z najväčších krytých trhov na svete. Jeho história siaha do roku 1461. Pôvodne bol postavený pre sultána Mehmeda II. a jeho dvor. Na trhu s takmer 60 ulicami je viac ako 4000 obchodov. Šperky, odevy, koberčeky, korenie predávajú miestni obchodníci. Denne sem zavíta až 250 000 až 400 000 návštevníkov. Veľký bazár je skutočnou turistickou atrakciou, preto nie je prekvapením, že v roku 2014 bola jednou z najnavštevovanejších turistických atrakcií na svete.

Borough Market, Londýn – pre labužníkov

Foto: Getty Images Hungary

Najstarší londýnsky trh je v prevádzke už 250 rokov a hoci prijíma veľkoobchodníkov vo väčšine týždňa, od štvrtka do soboty je k dispozícii ostatným kupujúcim, ktorí si môžu vyberať zo širokého sortimentu ručne vyrobených potravín a jedál. Ponúkajú tu kvalitné miestne syry a pečivo, labužníci dokonca môžu ochutnať aj hamburgery zo pštrosieho mäsa a klobásy z diviakov.

Camden Lock, Londýn – najpríjemnejší

Foto: unsplash

Je ďalším slávnym trhom v Londýne, ktorý má najlepšiu trhovú atmosféru vo svete. Je to skutočný trh zábavy. Môžeme tu kúpiť všetko od nábytku až po oblečenie a zúčastniť sa na špeciálnych programoch, ako sú umelecké predstavenia a koncerty. Kuchyňa nespočetných národov dodáva skutočné kulinárske zážitky a môžeme ochutnať aj širokú škálu špecialít z kávy a čaju.

Yiwu, Čína – najväčší na svete

Foto: Getty Images Hungary

Kde by mohol byť najväčší trh sveta, ak nie v Číne... 400-hektárový trh Yiwu International Trade City sa nachádza neďaleko mesta Šanghaj. Na tomto trhu predávajú svoje výrobky nielen obchodníci, ale aj továrne. Produkty ponúkajú len za niečo viac, ako je ich výrobná cena, čo z nich robí skutočnú atrakciu pre obchodníkov.

Damnoen Saduak, Thajsko – plávajúci trh

Foto: Getty Images Hungary

Trh vzdialený 100 km juhozápadne od thajského hlavného mesta Bangkok je zaplavený turistami. Na tomto trhu svet moderných obchodných centier zmizne a máme pocit, že sme sa vrátili späť do minulosti. Stavba prieplavu Damnoen Saduak sa začala v roku 1866 na príkaz kráľa Ramu IV. Predajcovia neustále prichádzajú do lagún Benátok juhovýchodnej Ázie a predávajú tu čerstvé tropické ovocie, zeleninu, rybu a chlieb. Na tomto trhu je vyjednávanie povinné!

Mercado Central, Valencia – secesný trh

Foto: 123rf

Mercado Central vo Valencii je zaujímavý nielen tým, že je jedným z najväčších trhov v Európe, ale aj tým, že sa nachádza vo fantasticky krásnej secesnej budove. Predávajú tu hlavne jedlo a miestne špeciality, ale sú tu aj reštaurácie a môžete tu kúpiť aj suveníry.

Jemaa el-Fna, Marrákeš – trh farieb

Foto: Pixabay

Na trhu v Marrákeši môžeme ochutnať miestne jedlá, čaje, ale ak sme zvedaví na svoju budúcnosť, môžeme vyhľadať aj veštca, alebo dokonca obdivovať aj zručnosť miestneho zaklínača hadov. Farebnú kavalkádu Marrákeša môžeme pozorovať aj z terasy niektorej kaviarne, takže môžeme byť súčasťou trhovej atmosféry zhora.

AMI MÉG ÉRDEKELHET