Café A Brasileira v Lisabone

Foto: Grupo o Valor do Tempo


História kaviarne

Foto: Grupo o Valor do Tempo

A Brasileira otvoril Adriano Telles v roku 1905 v starom obchode s košeľami, aby predával „pravú brazílsku kávu“ zo štátu Minas Gerais. Toto nebola prvá prevádzka, ktorú Telles v Portugalsku otvoril. Jeho prvú kaviareň mal v Porte niekoľko rokov pred A Brasileira. Na propagáciu svojho obchodu Telles ponúkol každému kupujúcemu, ktorý si kúpil kilogram mletej kávy, šálku kávy zadarmo. Tellesov obchod bol prvý, ktorý predával „bica“, malú šálku silnej kávy, podobnú espressu.

So vznikom Prvej portugalskej republiky sa Brasileira stala veľmi frekventovanou kaviarňou, keďže mala výhodnú pozíciu v meste a mala už aj svoju tradíciu medzi zákazníkmi.

Práve počas začiatkov republiky začali dverami kaviarne prechádzať intelektuálni ľudia, umelci a literárni spisovatelia. Stálosť obchodu však nezabránila problémom. V 50. až 60 rokoch minulého storočia hrozilo A Brasileira trvalé zatvorenie. Nakoniec požiadali o finančné prostriedky z projektu Európskeho hlavného mesta Lisboa 94 na prestavbu a obnovu budovy.

Architektúra

Foto: Grupo o Valor do Tempo

Exteriérovo budova turistov ohúri nielen výbornou vôňou kávy, ale aj prostredím, v ktorom si ju môžu vychutnať. Budova je dvojpodlažná a na prednom vonkajšom výčnelku obsahuje názov podniku. Zaujímavý je geometrický rímsový vchod s tromi samostatnými dvojitými dverami (centrálny prístup je najväčší), smerujúci na Rua Garrett. Nesmú chýbať ani zdobené kľučky a doplnky. Je tu aj jeden stály zákazník, ktorý s vami rád zapózuje. Je to totiž reliéf muža, ktorý si dáva kávu, obklopený kvetmi.

V interiéri sa mozaiková podlaha strieda s mramorovými dlaždicami, stropnými ornamentmi a vnútro je tiež zdobené vyrezávaným drevom. V takomto krásnom priestore vás A Brasileira privíta vo vnútri.

Kultúra a súčasnosť

Foto: Grupo o Valor do Tempo

V súčasnosti domáci, a hlavne študenti z neďalekej univerzity, bojujú s turistami o voľné stoly na tomto mieste. Niet divu. V minulosti to bol obľúbený podnik básnika Fernanda Pessoa, spisovateľov Aquilina Ribeira a Alfreda Pimentu. Tých ste tu mohli vidieť popíjať kávu, fajčiť cigaretku a čítať ranné noviny.

Pridali by ste sa k nim a vychutnali si príjemné počasie Lisabonu s brazílskou kávou a koláčikom? My rozhodne. Či už ste kávičkári, alebo si iba radi vychutnávate príjemné chvíle, táto kaviareň by mala byť na vašom zozname miest, ktoré chcete v rámci Portugalska navštíviť.

AMI MÉG ÉRDEKELHET