Benátky, mesto mostov

Benátky, známe ako kráľovná Jadranu, nie sú obyčajným európskym mestom. Keďže boli postavené na mori, prakticky tu nie sú žiadne cesty ani ulice – doprava prebieha na malých a veľkých kanáloch, a na opačný breh je možné prejsť len pešo cez mosty, z ktorých je presne 436. Teraz vám predstavíme tie 4 najznámejšie:

Foto: Drive Magazine


Ponte di Rialto

Foto: Venice Tourism

Najstarší most v Benátkach sa klenie nad hlavným kanálom mesta, takmer 3 800 metrov dlhým Canal Grande. Most postavený z mramoru bol odovzdaný v roku 1591 a keďže bol zhotovený s veľmi odvážnymi architektonickými riešeniami, pri odovzdaní mu nebola predpovedaná dlhá budúcnosť. Odvtedy uplynulo takmer 450 rokov a most stojí dodnes. Stal sa dokonca jedným z hlavných symbolov Benátok. Je obľúbeným miestom turistov, dá sa prejsť po chodníku stredom (samozrejme len pešo) a po oboch stranách je rad krytých obchodov – je to prakticky ako pešia ulica.

Ponte dei Sospiri

Foto: Venice Tourism

Most vzdychov je najznámejším a najromantickejším mostom v Benátkach – neexistuje turista, ktorý by nechcel prejsť cez tento maličký most, ktorý spája Dóžov palác s väznicou. Zdobený most s dĺžkou iba 8 metrov postavili z istrijského vápenca v roku 1600 a týči sa nad kanálom Rio del Palazzo. Meno dostal po slávnom anglickom romantickom básnikovi Lordovi Byronovi, ktorého inšpirovali vzdychy odsúdených odprevadených do väzenia po súdnom procese. Nezabudnime ani na romantiku: ak sa podľa legendy zaľúbenci pri západe slnka pobozkajú pod Mostom vzdychov, ich láska vydrží navždy.

Ponte della Paglia

Most vzdychov je skutočne dobre viditeľný iba z iného mosta, ktorým je Ponte della Paglia. Bol dokončený v roku 1847 a pôvodne na jeho mieste stál prvý kamenný most Benátok, ktorý bol postavený v roku 1360. Most pri morskom vyústení kanála Rio del Palazzo dostal svoje meno podľa lodí, ktoré tu vykladali slamu (paglia). Ponte della Paglia je aj na jednom z obrazov postimpresionistického maliara Mauricea Prendergasta (už vtedy po ňom prechádzali davy) a Casanova vo svojich spisoch spomína aj to, že tu mal rande so ženou, ktorej zachránil život.

Ponte dei Tre Archi

Most cez kanál Cannaregio spája štvrte San Giobbe a Cannaregio. Bol odovzdaný v roku 1580 a bol pomenovaný podľa jeho trojoblúkovej konštrukcie (tri arkády). Podľa návrhov Andrea Tiraliho ho v roku 1681 prestavali do barokového štýlu a dostal aj zábradlie. Dodnes je to jediný trojoblúkový most, ktorý sa v Benátkach zachoval.

AMI MÉG ÉRDEKELHET