Najznámejšie torty všetkých čias - 2. časť

V prvej časti nášho článku o svetoznámych tortách sme si predstavili tie, ktoré pochádzajú zo strednej Európy a patria medzi majstrovské diela rakúsko-uhorskej gastronómie. Teraz sa pozrime, akými sladkými zázrakmi sa môžu pýšiť nemeckí, francúzski a austrálski cukrári.

Foto: Shutterstock


Torta Charlotte

Foto: Sobors.hu

Tortu Charlotte vynašiel pred viac ako 200 rokmi francúzsky cukrár Marie-Antoine Carême a legenda hovorí, že ju pomenoval po princeznej z Walesu, Charlotte.

Na piškótovú roládu vymiešame žĺtky so soľou, vanilkovým cukrom a polovicou cukru. Bielky vyšľaháme do tuhej peny so zvyšným cukrom. Do žĺtka opatrne vmiešame tuhú penu a múku zmiešanú s kukuričným škrobom. Hmotu vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a upečieme vo vyhriatej rúre. Teplé cesto natrieme džemom a zrolujeme. Na krém zmiešame mascarpone s tvarohom a cukrom, nakoniec pridáme vyšľahanú smotanu a želatínový prášok. Misku vyložíme fóliou. Piškótovú roládu nakrájame na plátky a vyložíme ňou misu. Krém navrstvíme na piškótové plátky a vrch krému zakryjeme zvyšnými rolkami. Odložíme do chladničky a pri podávaní ozdobíme šľahačkou a malinami.

Schwarzwaldská torta

Foto: unsplash

O pôvode jej názvu existuje viacero domnienok, isté však je, že nepochádza z Čierneho lesa. Nemecký názov torty – Schwarzwalder – bol prvýkrát nájdený v dokumente až v roku 1934, napriek tomu, že cukrár Josef Keller tvrdil, že ju vynašiel už v roku 1915 v Bonne.

Vajcia a ovocnú pálenku poriadne vymiešame, pridáme práškový cukor, múku, kakao a nastrúhanú čokoládu. Hmotu vylejeme do formy vystlanej papierom na pečenie a dáme piecť do vyhriatej rúry, potom necháme vychladnúť. Nakrájame na pláty, ktoré pokvapkáme zvyšným alkoholom. Višne scedíme, pár kúskov odložíme, zvyšok zmiešame s lekvárom a so vzniknutou hmotou naplníme pláty cesta. Smotanu vyšľaháme s cukrom a so stužovačom do tuhej peny a natrieme na lekvárové vrstvy. Zvyšný krém natrieme na vrch a boky torty. Vrch môžeme ozdobiť šľahačkou, višňami a strúhanou čokoládou.

Torta Pavlova

Foto: unsplash

Táto sladkosť je pomenovaná po najväčšej baleríne začiatku 20. storočia Anne Pavlovej, ktorá si svojím očarujúcim tancom podmanila celý svet. Bola taká obľúbená, že po nej pomenovali novo vyšľachtený kultivar tulipánu v Holandsku a na jej turné po Austrálii a Novom Zélande ju privítali touto inovatívnou, nevšednou tortou.

Bielka vyšľaháme do peny, pridáme štipku soli a vanilkový extrakt. Keď je pena stredne tvrdá, pomaly pridávame cukor a nakoniec kukuričný škrob. Na plech vystlaný papierom na pečenie poukladáme tuhú penu z bielkov do okrúhleho tvaru a v strede urobíme malú jamu na plnku. Takto pripravené cesto sušíme vo vyhriatej rúre pri nízkej teplote (110 °C) jednu hodinu a necháme ho v rúre vychladnúť. Na plnku vyšľaháme šľahačku s cukrom a vanilkovým cukrom, podľa chuti môžeme pridať aj mascarpone. Na vychladnuté cesto nanesieme lyžicou plnku a vrch peny ozdobíme ovocím podľa vlastného výberu.

AMI MÉG ÉRDEKELHET