Keď Veľká noc, tak vajíčka!

Veľká noc je nepredstaviteľná bez kraslíc – maľovaných vajíčok rôznych farieb a vzorov vyrobených pre chlapcov. Vajíčka samozrejme radi používame nielen ako darčeky, ale aj na prípravu občerstvenia a studených mís pre hostí. A s trochou fantázie môžeme oslniť našich hostí nezabudnuteľnými jedlami nielen pre chuť, ale aj na pohľad.

Foto: Shutterstock

Veľká noc je starobylou oslavou jari a je tiež jedným z najdôležitejších sviatkov v kresťanstve, keď si pripomíname vzkriesenie Ježiša Krista. Medzi tradičné veľkonočné symboly patrí veľkonočný zajac, ktorý podľa germánskej mytológie vďačí za svoj život bohyni jari Ostare. Veľkonočný baránok symbolizuje Ježiša – korene kresťanskej Veľkej noci siahajú až do židovskej Pesach, keď Židia počas egyptského zajatia obetovali baránka na záchranu svojich prvorodených synov. Azda najobľúbenejším doplnkom sviatku je však nepochybne veľkonočné vajíčko, ktoré symbolizuje plodnosť, prírodu znovuzrodenú na jar, teda život. Farbenie vajec je tiež starým zvykom, farba a vzor kraslíc dávaných polievačom, kedysi sprostredkovali posolstvo dievčat.

Myška z uvarených vajec

Foto: mindmegette.hu

Vajcia uvaríme, necháme vychladnúť, potom ich očistíme a prekrojíme na polovice. Vyberieme žĺtky a prepasírujeme. Maslo vymiešame s horčicou do peny, osolíme a vmiešame prepasírované žĺtky. Dobre vymiešaný krém dáme späť do vajíčok. Potom šalát rozoberieme na listy, umyjeme a osušíme. Listy usporiadame úhľadne na tanier a varené plnené vajcia položíme na nich krémom nadol. Z reďkoviek narežeme krúžky, z ktorých urobíme myške uši. Z mrkvy nakrájame pásiky, z ktorých urobíme fúziky. Malá koreňová časť reďkovky bude chvost myši. Z celého čierneho korenia vyrobíme oči a nos.

Chuťovky z vaječného šalátu

Foto: bien.hu

Vajíčka uvarené natvrdo očistíme a nakrájame na malé kúsky. V miske zmiešame majonézu, citrónovú šťavu, trochu nasekanej jarnej cibuľky a horčice, potom vmiešame vajíčko. Dochutíme soľou a korením podľa chuti. Z chleba nakrájame menšie štvorce a lyžicou poukladáme na nich vaječný šalát. Môžeme ich ozdobiť aj plátkami reďkovky a uhorky, kúskami paradajok, nakrájanou paprikou, potočnicou alebo žeruchou.

Plnené vajíčka

Foto: aledakonyhaja.hu

Vajíčka uvaríme, necháme ich vychladnúť, očistíme ich a širšiu stranu rovno odrežeme. Špicatú časť odrežeme tiež a z vajíčok opatrne vyškrabeme lyžičkou žĺtky, ktoré v miske roztlačíme vidličkou. Pridáme tvaroh, olej a toľko smotany, aby sme dostali krémovú konzistenciu. Dochutíme soľou, korením a niekoľkými kvapkami citrónovej šťavy, potom pomocou zdobiaceho vrecka naplníme vajíčka. Na košík urobíme rúčku z pažítky a okraj ozdobíme petržlenovou vňaťou. Vrch plnky posypeme nakrájanou paprikou. Vaječné košíky sa podávajú na šalátovom lôžku s čerstvou zeleninou.

Plnené hríbiky z vajec

Foto: Najkucharka.sk

Z natvrdo uvarených a ošúpaných vajec odrežeme konce a vajíčka pozdĺžne prekrojíme na polovicu. Žĺtka vyberieme a vymiešame s pečeňovou paštétou, horčicou a maslom do hladka, potom dochutíme soľou a korením. Zmesou naplníme rozpolené vajíčka a zlepíme. Takto pripravené vajíčka uložíme na tanier vyložený šalátom. Paradajkám odrežeme vršky, vyškrabeme vnútro a položíme na vajíčka ako klobúčik na hubu. Klobúky môžu byť ozdobené bodkami od majonézy alebo jogurtu.

AMI MÉG ÉRDEKELHET