Holland lakóautó, amit a Nap hajt

Az Eindhoveni Egyetem diákjai megépítették az első, kizárólag napenergiával hajtott lakóautót. 600 kilométert tud gurulni egy "töltéssel".

Fotó: STE / Bart van Overbeeke

A Stella Vita már 2000 km-t tett meg Európában, az átlagsebessége az állomások között 120 km/h. A holland diákok ez alkalommal szintet léptek, így az eddigi családi autók után mostmár aludni és főzni, zuhanyozni, laptopozni is lehet a futurisztikus járműben.

Stella Vita néven mutatkozott be a világ első napenergia-meghajtású lakóautója, amelyet az eindhoveni műszaki egyetem 22 diákja alkotott meg. A tetőrészen található napelemek elegendő energiát szolgáltatnak az utazáshoz és a jármű kényelmi felszereléseihez, mint a kávéfőző, a tűzhely vagy a zuhanyzó. Napfényes időben a napi hatótávolság akár 730 km is lehet, míg borús időben 600 km körüli távolságot lehet megtenni egy nap alatt.

www.youtube.com

Dutch students create solar-powered motorhome

Álló helyzetben a napelemek szárnyszerűen kinyithatók, így akár kétszeres, 17,5 négyzetméteres felületet kapunk, ami felgyorsítja az akkumulátorok feltöltését. Ily módon ráadásul árnyékos pihenőteret lehet kialakítani a napelemek alatt. Az energiafelhasználásról a vezető folyamatos tájékoztatást kap az infotainment rendszeren keresztül, amely pontosan kijelzi a fennmaradó árammennyiséget, és azt, hogy az mire elegendő. A felhasználók így maguk választhatják ki, hogy abból mennyit szánnak a továbbhaladásra és mennyit például a laptop töltésére vagy televíziózásra.

AMI MÉG ÉRDEKELHET