Čo sa stane, keď sa dieťa narodí v lietadle?

Takáto udalosť nie je častá, no nie nemožná.

Foto: Shutterstock

Lietanie sa ženám v pokročilom štádiu tehotenstva vo všeobecnosti neodporúča, no vyskytnú sa prípady, že sa dieťatko popýta na svet skôr, než bol plán. Pilot sa vtedy prioritne snaží núdzovo pristáť. Ak sa však dieťatko narodí na palube - aké mu prináleží občianstvo?

www.tiktok.com

Čo sa stane, keď sa dieťa narodí na palube lietadla počas letu? Sú len dve možnosti a tá druhá je veľmi zaujímavá! #let #lietadlo #porod #tehotenstvo #napalube #pocasletu #novorodenec #dieta #obcianstvo #obcan #jussoli #rimskepravo #registracia #leteckaspolocnost #aerolinky

V európskych krajinách platí rímske právo a teda dieťa získa občianstvo podľa rodičov. Sú však aj krajiny, kde sa uplatňuje pravidlo jus soli.

Sú medzi nimi:

Antigua a Barbuda, Argentína, Barbados, Belize, Brazília, Čad, Dominikánska republika, Ekvádor, Fidži, Grenada, Guatemala, Guyana, Honduras, Jamajka, Kanada, Kostarika, Kuba, Lesotho, Mexiko, Nikaragua, Panama, paraguaj, Peru, Salvador, Spojené štáty, Svätá Lucia, Svätý Krištof a Nevis, Svätý Vincent a Grenadíny, Tanzánia, Trinidad a Tobago, Tuvalu, Uruguaj a Venezuela.

V tomto prípade získava dieťa občianstvo krajiny, v ktorej bolo registrované lietadlo. Pri nastupovaní do lietadla by teda mali tehotné ženy spozornieť a pozrieť sa na vlajočku krajiny na trupe lietadla, aby náhodou neboli zmätené, aké občianstvo ich potomok môže získať.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET