Veľká Británia: Úžasné nehnuteľnosti kráľovnej Alžbety

Do vlastníctva panovníčky Veľkej Británie Alžbety II. patria najúžasnejšie nehnuteľnosti na svete. A podobne ako história samotnej kráľovskej rodiny, aj ich minulosť je fascinujúca.

Foto: Getty Images Hungary


BUCKINGHAMSKÝ PALÁC

www.youtube.com

360° Video: Buckingham Palace Tour - BBC London

Oficiálnym sídlom Alžbety II. je neoklasicistický palác, postavený v roku 1837 v srdci Londýna. Kráľovná tam žije a pracuje, každý týždeň sa v paláci stretáva s britským premiérom na pravidelných konzultáciách.

Napriek prísnym bezpečnostným opatreniam sa podarilo v 80. rokoch istému „nespokojnému občanovi" preniknúť až do jej spálne. Po krátkej debate s panovníčkou ho odviedli policajti.

WINDSORSKÝ ZÁMOK

www.youtube.com

360° Video: Windsor Castle Tour - BBC London

Víkendová rezidencia panovníčky je od Londýna vzdialená zhruba 30 kilometrov. Počas sviatkov sa tam zvykne kráľovský pár zdržiavať aj dlhší čas. S rozlohou takmer 45-tisíc metrov štvorcových je tento stredoveký komplex s takmer tisícročnou históriou najväčším obývaným zámkom na svete. Kráľovský pár tam strávil aj zimnú karanténu – našťastie je v rezidencii dosť miesta pre každého.

BALMORAL, ŠKÓTSKO

Foto: Pixabay

Panstvo kúpila ešte kráľovná Viktória a odvtedy slúži ako letné sídlo kráľovskej rodiny. Zámok obklopuje jedinečná príroda Škótskej vysočiny. Je súkromným majetkom kráľovskej rodiny – na rozdiel od Buckinghamského paláca, ktorý patrí štátu. Cez leto trávia členovia kráľovskej rodiny veľa času na poľovačkách. Alžbeta II. sa podľa vlastných vyjadrení cíti najlepšie práve tam.

AMI MÉG ÉRDEKELHET