Nerozlučná dvojica: káva a voda

O dôležitosti pravidelného pitného režimu netreba nikoho presviedčať. Už menej sa však hovorí o tom, prečo k dobrej káve patrí aj pohár vody.

Nerozlučná dvojica: káva a voda.


Voda pred kávou pre labužníkov

Foto: Getty Images Hungary

Taliani si ešte pred kávou takpovediac vypláchnu ústa. Intenzívnejšie potom vnímajú chuť kávy.

Na jednej strane stoja tí, podľa ktorých si treba odpiť ešte pred kávou. Na druhej zas tí, ktorí to odporúčajú až po káve. Prvý zo spomínaných prístupov vznikol v Taliansku. Labužníci z Apeninského polostrova si radi naplno vychutnajú lahodnú chuť kávy, preto si ešte pred prvým dúškom takpovediac vypláchnu ústa čistou vodou. Vďaka tomu intenzívnejšie vnímajú chuť obľúbeného nápoja, ktorú cítia v ústach aj po 15 minútach.

Voda po káve pre zdravie

Foto: Lukas / Pexels

S vodou po káve sa vyhnete aj takzvanému caffeine crash.

Pitie vody po konzumácii kávy zas prospieva zo zdravotného hľadiska. Je všeobecne známe, že káva má odvodňujúci účinok. Chýbajúce tekutiny treba preto doplniť hneď, zvlášť po prvej rannej káve. Dá sa tak predísť dehydratácii organizmu. Acidita kávy zvyšuje kyslosť žalúdočných štiav, čo v lepšom prípade zapríčiňuje „iba" pálenie záhy, v horšom má za následok vznik refluxu. Preto sa odporúča zapiť kávu vodou. Okrem toho sa tak vyhnete aj tzv. caffeine crash a udržíte pod kontrolou stimulujúci účinok teobromínu. Zmierni sa tým aj pocit únavy, ktorý sa spravidla dostaví pol hodiny po vypití kávy. Voda konzumovaná popri káve pomáha udržiavať krvný tlak a zrýchlený tep srdca v normále. Opomenúť nemožno ani estetické hľadisko: ak si dáte pohár vody, je väčšia šanca, že sa vám zuby nezafarbia od kyseliny tanínovej.

Voda + káva + voda

Foto: Getty Images Hungary

Po perlivej vode zostáva v ústach slaný pocit, čo preferujú Španieli, či Portugalci.

Odporúčania sú teda jednoznačné: vypiť pohár vody pred a pohár po dopití kávy. Pred preto, aby ste si kávu naplno vychutnali. Po zas preto, lebo rozličné druhy kávy v kombinácii s vodou zanechávajú v ústach zaujímavú, jedinečnú chuť. Ak si po káve dáte čistú pitnú vodu, budete cítiť zvláštnu, sladkastú príchuť. V Španielsku alebo Portugalsku sa uprednostňuje skôr perlivá voda, po ktorej v ústach zostáva slaný pocit.

AMI MÉG ÉRDEKELHET