Trochu iné veľkonočné zvyky v Európe

Hoci je na Slovensku nedeliteľnou súčasťou Veľkej noci polievačka a šibačka, tieto zvyky nie sú okrem našich južných a západných susedov po svete nijako rozšírené. Avšak Veľká noc sa slávi v každom kúte Európy a každá krajina je niečím jedinečná.

Foto: Getty Images Hungary

Ak ste už niekedy skúšali vysvetliť našu veľkonočnú tradíciu niekomu zo zahraničia, asi ste sa stretli s otvorenými ústami a neveriacimi pohľadmi. Naprieč Európou sa zvyky od tých našich skutočne líšia, a tak sme vybrali niekoľko európskych krajín, o ktorých zvykoch ste možno nevedeli.

Nemecko: Veľkonočný zajac a vajcia na stromoch

Foto: Pixabay

V nemeckej kultúre vznikla tradícia veľkonočného zajaca, ktorý posudzuje, či boli deti počas veľkonočného obdobia dobré alebo nie. A tým dobrým nosí veľkonočné vajcia a iné sladkosti, ktoré skrýva po záhrade. Nemeckí emigranti priniesli túto tradíciu aj na druhú stranu Atlantiku, kde sa udomácnila. A ak vám táto tradícia pripomína nášho Mikuláša, v Nemecku nájdete spojenie aj s Vianocami. Na Veľkú noc je tu tiež zvykom vešať pestrofarebné vajcia na listnaté stromy. Tým sa privoláva farebnosť jarných kvitnúcich stromov a listnaté stromy tak dostanú po svojich ihličnatých náprotivkoch svoju výzdobu počas prebúdzajúcej sa jari.

Veľká Británia: Veľkonočné klobúky a sprievody

www.youtube.com

Easter Bonnet Parade. Easter traditions. ESL/ESOL video A1-A2

V Spojenom kráľovstve panuje počas Veľkej noci úplne iný zvyk. Ten pochádza z tradície, že človek mal na Veľkonočnú nedeľu začať do kostola nosiť nový klobúk. A tak si ľudia začali vyrábať rôzne pestré klobúky, ktoré sú zdobené kvetmi, stužkami, vajíčkami aj inými symbolmi znovunarodenia a oživenia. Nielen v Británii, ale aj v Severnej Amerike sa tak časom udomácnili sprievody mestom, ke'd ženy ukazujú svoje kreatívne klobúkové výtvory. A tento zvyk sa preniesol aj do škôl a škôlok, kde si deti vyrábajú vlastné klobúky podľa fantázie, pred ich ukázaním v sprievode rodičom.

Škandinávia: Veľkonočné čarodejnice a vatry 

Foto: Getty Images Hungary

V severských krajinách je Veľká noc menej spojená s náboženstvom, no o to viac sa tu oslavuje príchod teplého obdobia. Končí sa dlhá zima a jej nekonečné večery a konečne sa opäť dá tráviť čas vonku. Preto sa intenzívne stretávajú rodiny a známi. Podľa tradície sa v tomto čase čarodejnice vyberali do hôr stretnúť sa s diablom. A do dnešných dní tu pretrvala tradícia podobná americkému Halloweenu: Deti sa prezliekajú za čarodejnice a so šatkami na hlavách a pomaľovanými tvárami navštevujú susedov a pýtajú si sladkosti – prevažne čokoládové vajíčka. Keď sa zotmie, veľkou vecou v tejto časti Európy je pálenie vatier.

Švajčiarsko: Veľkonočná kukučka

Foto: Getty Images Hungary

Vajíčka sú symbolom plodnosti a príchodu jari takmer po celom svete. Keďže kresťanská tradícia nepovoľovala počas pôstu ich konzumáciu, ľudia ich pred jedením farbili a dekorovali, čím dodali tomuto bežnému objektu kus jedinečnosti. No kým v západnom svete nosí veľkonočné vajíčka zajac (z nie celkom jasných dôvodov), vo Švajčiarsku je to o niečo prijateľnejšia kukučka. Zvuk tohto vtáka z lesa bol symbolom toho, že jar je tu a okrem vajíčok sa traduje, že nosí aj šťastie. V krajine helvétskeho kríža je tiež bežné, že sa v čase Veľkej noci navštívia susedia a darujú si chlieb, syr a víno.

Francúzsko: Veľkonočné zvony

Foto: Getty Images Hungary

A pokiaľ sa vám zdá neobvyklé, že veľkonočné vajíčka nosí zajac, ešte ste asi počas tohto sviatku neboli vo Francúzsku. Tu tradícia hovorí, že na Veľkú noc odlietajú zvony do Ríma, aby boli požehnané pápežom. A ako sa odtiaľ vracajú, prinášajú deťom čokoládové vajcia a iné sladkosti, ktoré z týchto okrídlených zvonov padajú.

AMI MÉG ÉRDEKELHET