New York: a Central Parkon túl

Látogatás a metropoliszban, haladóknak.

Fotó: Shutterstock

Mi van, ha nemcsak az Empire State Buildingre és a Central Parkra lennénk kíváncsiak, hanem valami kicsit kevésbé felkapott látványosságra is? Nos, akkor jó helyen járunk: víz alatti körhinta, kézzel fogható evolúció és egyéb izgalmas kalandok várják azt, aki elolvassa a cikkünket.

New York haladóknak

Fotó: Shutterstock

A legtöbb embernél az első New York-i látogatás során eldől: vagy egy életre beleszerelmesedik a városba, vagy értetlenül nézi, mások hogy tudnak rajongani ezért a zajos, koszos, első blikkre barátságtalannak tűnő metropoliszért. A látogatók többsége az első csoportba sorolódik, és még el sem indul haza, amikor már a következő utat tervezgeti. De mit lehet csinálni, amikor már minden kötelező nevezetességen túl vagyunk, azaz áthajóztunk a Szabadság-szoborhoz, felmentünk az Empire State Building tetejére, lefotóztuk magunkat a Wall Street bikájával és andalogtunk egyet a Central Parkban? Összeállításunkban most olyan érdekességeket gyűjtünk össze, amelyek garantáltan izgalmasak New York „haladó” rajongóinak is.

Evolution Store

New Yorkban elég különlegesnek kell lenni egy üzletnek ahhoz, hogy kitűnjön a többi közül, de az Evolution Store megugorja ezt a szintet. Itt ugyanis nem ruhákat, szuveníreket, élelmiszert vagy elektronikai cikkeket lehet vásárolni, hanem bekeretezett pillangókat, állatkoponyákat, őskövületeket és egyéb természettudományi furcsaságokat.

The SeaGlass Carousel

Manhattan Battery Parkjába leginkább csak azért mennek le a turisták, hogy ott szálljanak hajóra a Szabadság-szobor felé. Pedig 2015 óta van itt egy új, zseniális látnivaló is: a tengeralatti hangulatot felidéző körhinta! Az üveggyapotból készült 30 hal valamelyikébe bárki beülhet, és úgy érezheti magát, mint a tenger mélyén. A projekt annak állít emléket, hogy itt, a Battery Parkban volt korábban a New York Aquarium, mielőtt a jelenlegi helyére, Coney Islandre költözött.

www.youtube.com

SeaGlass Carousel at Battery Park in New York City

Trinity Place Bar & Restaurant

A Trinity Place bárja egy olyan helyiségben kapott helyet, amely korábban banki trezorként üzemelt. A századfordulón, egész pontosan 1904-ben épült bankot Andrew Carnegie építtette, és az itt kialakított trezor a kor legnagyobbja, legerősebbje volt. Szokatlan módon mindkét végére ajtót építettek, méghozzá egyenként 35 tonnásakat.

Punkklubból ruhabolt

A Bowery 315 alatt állt a punk legendás koncerthelyszíne, a CBGB, amely 2006-ban zárt be. Jelenleg egy divatáruüzlet van a helyén, de megőriztek sok graffitit és ereklyét. A falakon poszterek sorakoznak, eredeti falfestésrészletek, hangfalak szerteszét, az eladótér közepén pedig színpad, rajta dobfelszerelés – minden részlet őrzi a múltat.

www.youtube.com

Trinity Place mit OliDayTours

Az igazi Micimackó

A Bryant Park egyik oldalán áll a városi közkönyvtár méltóságteljes épülete, ahol 2021 szeptemberében nyílt meg a Treasures (Kincsek) című állandó és ingyenes kiállítás. A gyűjtemény sztárja az a maci, amelyet C. R. Milne kapott 1921-ben az első születésnapjára a londoni Harrods áruházból, és amelyhez idővel más játékfigurák is csatlakoztak. E játékok – Karinthy fordításában Micimackó, Malacka, Füles, Bagoly, Nyuszi és társai – inspirálták apját, A. A. Milne-t, hogy 1926-ban megírja a Winnie-the-Pooh-t.

Fotó: Shutterstock

Nemcsak Micimackó, hanem a barátai is

AMI MÉG ÉRDEKELHET