Nézd élőben a vulkánkitörést!

A spanyol La Palma szigetén már lassan egy hónapja kitört a Cumbre Vieja vulkán, és nem nagyon akarja abbahagyni a lávaontást. Mi viszont biztonságos távolból figyelhetjük, mit művel a Föld.

Fotó: NASA

Az űrből is jól látszik, hogyan füstölög és köpköd a Cumbre Vieja, ami most hétvégén egy földrengés után háromemeletnyi lávadarabokat küldött le a lejtőjén. A kitörés továbbra is folytatódik, károsítva a természeti és emberi környezetet, mégis a képernyő elé szegezve a nézőket a geológiai folyamattal.

Illusztráció: Shutterstock

El Paso város és környéke lángokban áll, a hegyoldalt elárasztotta a tűzhányó forró lávája, ami miatt több ezer embert telepítettek ki, s a pusztítást egyelőre úgy néz ki, nem tudják megfékezni. A Cumbre Vieja tűzhányó egy vasárnap tört ki, de már pár nappal előtte riasztották a szeizmológusok a helyieket, hogy műszereik olyan földmozgást jeleznek, amely egy esetleges kitörésre utal. A helyiek és a turisták nem vették komolyan a figyelmeztetést, vasárnap éjszaka egy hatalmas robbanás rázta meg a szigetlakókat, akik ekkor kezdték elhagyni a házaikat.

Élőben hányja a kénköves tüzet...

www.youtube.com

La Palma volcano: Molten lava continues to pour for 25th straight day | LIVE

Drónfelvétel, amelyen a vulkán „felfalja" a környéket:

youtu.be

La Palma volcano – Drone view of molten lava destroying homes forcing 5k to flee

A tűzoltásban és a mentésben (eddig több mint 5000 embert evakuáltak) részt vesznek a környező szigetek tűzoltói és a csendőrség is. Egyelőre nagyon nehéz megjósolni, hogy a tűzhányó kitörése és az azt követő lávafolyam mekkora károkat okoz a szigeten. A spanyol kormány rendkívüli állapotot hirdetett ki.

A 83 ezer lakosú La Palmaán utoljára 50 éve tört ki vulkán: 1971-ben a Teneguía tűzhányó 3 héten keresztül pöfékelte a lávát a környékre.

Képek a füstben úszó La Palmáról és annak kitörő vulkánjáról:

Fotó: Getty Images


Fotó: Getty Images


Fotó: Getty Images


Fotó: Getty Images


Fotó: Getty Images


AMI MÉG ÉRDEKELHET