​Jedna z najzvláštnejších írskych atrakcií, o ktorej takmer nikto nepočul

Kildare, Írsko

O jednej z najzvláštnejších atrakcií Írska pravdepodobne väčšina cestovateľov nikdy nepočula. Pamätník, vzdialený takmer hodinu cesty od Dublinu, sa nachádza na neoplotenom poli v kraji Kildare, ktoré je dnes známe najmä ako domov najrýchlejších dostihových koní v krajine.

Na východe Írska, juhozápadne od Dublinu, sa nachádza Donnelly's Hollow, ktorý je možno jednou z najneobvyklejších pamiatok krajiny. Pamätník, ktorý stojí uprostred 5 000 hektárov poľnohospodárskej pôdy, vznikol pred približne 200 rokmi a vzdáva hold zvláštnej udalosti, vysvetľuje Matador Network.

Daniel Donnelly, ktorý dal pamätníku svoje meno, sa narodil v Dubline v roku 1788 a pracoval ako tesár. Bol pravidelným návštevníkom krčiem, kde sa často púšťal do bitiek − pri jednej z nich však upútal pozornosť miestneho jazdca, ktorý ho, keď videl Donnellyho silu, presvedčil, že by mal boxovať profesionálne. Po tréningu sa Donnellyho prvý zápas uskutočnil v roku 1814 v areáli Curragh, kde sa nachádza spomínané ihrisko.

Svojho súpera, uznávaného Toma Halla, napokon porazil za približne 20 minút, ako uvádza portál curragh.info, a krátko po oslavách sa uskutočnil jeho druhý zápas. Box bol už v tom čase populárnym športom a oblasť, ktorá je dnes známa ako Donnelly's Hollow, slúžila ako dokonalý „amfiteáter" na zápasy.

Bolo to aj miesto konania Donnellyho ďalšieho zápasu proti britskému šampiónovi Georgeovi Cooperovi. Na tento 11-kolový zápas sa prišlo pozrieť viac ako 30 000 fanúšikov.

Hoci sa obaja bojovníci postavili proti sebe, Donelly mal nakoniec jasne navrch a svojho súpera nakoniec knokautoval.

Ako to už v športe býva, víťazstvo oslavovalo celé Írsko a považovalo ho za symbol odporu proti britskej nadvláde.

V okolí boxerovho pamätníka sa však nachádza ďalšia zaujímavosť, a to séria stôp, ktoré sa tiahnu za ním. Tie vedú na vrchol neďalekého kopca a miestna legenda hovorí, že stopy neboli od roku 1815 zotreté. „Donnellyho obrovské stopy" sú dnes kuriozitou a stalo sa tradíciou, že turisti prechádzajú po boxerovej trase.

@weirdireland Go to Donnelly’s Hollow it’s free and neat and go see the Curragh sheep too they sometimes overun roads freerange #weirdireland#ireland#kildare#thecurragh#footprints#irishtiktok♬ original sound - Weird Ireland

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET