Nezvyčajné zmrzliny vo svete

Stojíte aj vy pred stánkom so zmrzlinou a neviete si rýchlo vybrať, a tak siahnete po osvedčenej vanilkovej, čokoládovej či jahodovej? Alebo patríte k experimentujúcim, ktorých oslovujú kreatívne výtvory v stánkoch s chladivým občerstvením? Pri cestách vo svete sa stretnete so zmrzlinami, o ktorých je možno lepšie len čítať, než ich ochutnať. Alebo naopak a máte o nezabudnuteľný zážitok navyše.

Foto: 123rf

Letné putovanie po mestách rozpálených betónov nás inštinktívne ťahá k stánkom so zmrzlinou. No v rôznych kútoch sveta v nich nájdete názvy, pod ktorými sa skrýva nezvyčajné zloženie či príchuť. Vybrali sme pre vás skutočne neobyčajné chute a typy zmrzlín na našej planéte.

Špagetová zmrzlina v Nemecku

Foto: 123rf

Deti špagety milujú, ale spaghettieis budú milovať zo všetkých špagiet najviac.

Táto zmrzlina už oklamala nejedného kupujúceho. Deti sa na ňu pozerajú zarazene s tým, že boli podvedené. Dospelí sa smejú a fotia na Instagram. Hovoríme o spaghettieis – špagetovej zmrzline. Jej čaro nespočíva v inakosti chuti, ale jej prezentácie. Vyzerá totiž úplne ako špagety s omáčkou a strúhaným parmezánom. V skutočnosti sa vanilková zmrzlina pretlačí cez rezancový lis, položí sa na šľahačku, pridá sa jahodová šťava a na vrch sa posype strúhaný kokos. Oči a jazyk budú tak v stálom rozpore o tom, čo si to vlastne dávate.

Turecká zmrzlina, ktorá sa neroztápa

Foto: 123rf

Dondurma má skutočne elastickú štruktúru vďaka dužine z koreňa orchidey.

Či už zavítate do Istanbulu, alebo k tureckým letoviskám na pobreží Stredozemného mora, môžete sa stretnúť s názvom dondurma. Toto je meno pre tunajšiu typickú zmrzlinu, ktorá má elastickú štruktúru. Vyrába sa z kozieho mlieka, cukru a salapu, čo je dužina z koreňa fialovej orchidey. Za to vďačí svojej trochu gumovej štruktúre. Výhodou je, že sa tak rýchlo v teple netopí. Keďže je Turecko jedným z hlavných svetových vývozcov orechov, niet divu, že aj jej príchute sú prevažne orieškové. No dopriať si môžete aj melónovú, pričom sa pripravte na to, že skonzumovať jeden kopček bude, vzhľadom na jeho veľkosť, dosť namáhavé.

Šialené zmrzliny Japonska

Foto: Getty Images Hungary

Mochi je zmrzlina v ryžovom ceste, ktorú môžete vziať aj do ruky.

Prvenstvo vo výbere bizarných chutí zmrzlín vo svete drží Japonsko. Kúpite tu, samozrejme, aj tie štandardné, no prechádzať sa po Tokiu či Osake môžete držiac v ruke aj príchute, ako je kravský jazyk, konské mäso, žralok či kari. Chýbať vzhľadom na prímorskú polohu nesmú medúzy či čierna zmrzlina s kalamárovým atramentom. A ak chcete ísť skutočne do extrému, nájdete tu aj zmrzlinu s príchuťou hada.

Ochutnať japonské sladkosti však nemusí mať takýto krajný rozmer. Ak hľadáte niečo skôr tradičné, porozhliadnite sa po mochi. To je zmrzlina, ktorá je zabalená v guľkách zo sladkého ryžového cesta. Táto kombinácia koláča so zmrzlinou sa dobre drží v ruke aj skvelo chutí. A k tradičným príchutiam patrí napríklad zelený čaj alebo červené fazule.

Kulfi plné indického korenia

Foto: 123rf

Indické kulfi obsahuje zdravé korenia ako šafran a kardamóm.

V Indii, pochopiteľne, nájdete korenia na každom rohu. A ani zmrzline sa nevyhýbajú. Tunajšia zmrzlina kulfi obsahuje zdravý kardamóm a šafran. Nevyrába sa šľahaním, ale dlhým a pomalým odparovaním mlieka. Ku kondenzovanému mlieku sa pridá cukor, oriešky a kardamóm a nechá sa zmrznúť buď do podoby zmrzliny, alebo nanuku. Liečivé exotické korenia takto môžete dostať do seba aj príjemným osviežujúcim spôsobom.

AMI MÉG ÉRDEKELHET