Nevšedné zimné športy – od skijöringu po ľudský curling

Len preto, že teplomer vonku ukazuje nízke teploty, ešte to nemusí znamenať, že zábava sa končí. Iste, pre veľa ľudí je tu ideálny čas na vytiahnutie lyží, bežiek a snoubordov. No my, ľudia, sme tvory vynaliezavé, a tak sme začali vymýšľať bizarné športy. Sú okolo nás už od počiatku vekov. Len veľa z nich sme nebrali veľmi vážne. A čo vy? Ste dostatočne šialení na to vyskúšať ich?

Foto: Yukigassen.sk


Skijoring

Foto: Shutterstock

Nie všetci zimní olympionici boli dvojnohí. Vedeli ste, že na zimných olympijských hrách v roku 1928 vo švajčiarskom St. Moritzi boli medzi pretekármi kone? Súťažili na zamrznutom jazere v športovej disciplíne skijoring – čo v preklade znamená „jazda na lyžiach“. Ide v podstate o vodné lyžovanie na snehu, akurát ťahané koňmi, psami či inými zvieratami. Tento nevšedný olympijský šport sa síce už nikdy na olympiáde neobjavil, no dodnes sa teší obľube v Škandinávii, Švajčiarsku a na americkom západe.

Preteky na lopate

Foto: unsplash

Už samotný názov je jasný. Na túto zábavu vám do výbavy postačí lopata, sneh a nejaký kopec. Namiesto sánok si sadnete na lopatu a spustíte sa dolu kopcom tak rýchlo, ako sa dá. Pozor! Táto zábava je nebezpečnejšia najmä pre mužov. Každopádne, ak chcete súťažiť v lopatovom turnaji, o zábavu máte postarané.

Ľudský Curling

www.youtube.com

The Rise of Human Curling | Olympic Channel

Curling patrí medzi najzvláštnejšie športy vôbec. V curlingu je jeden hráč, ktorý sa snaží umiestniť svoj „kameň“ do stredu terča a medzitým vyradiť kamene súperov čo najďalej. Tomuto hráčovi pomáhajú spoluhráči s „metlami“. Ich úlohou je korigovať rýchlosť kameňa, podľa toho, či je potrebné, aby nabral väčšiu silu na odrazenie protihráčových kameňov. Na tento olympijský šport vám bude treba klzisko a špeciálne kamene. Francúzi však vymysleli variáciu, ktorá sa nehrá s kameňmi, ale s ľuďmi. Jeden hráč si sadne do nafukovacieho kolesa na ľade a druhý ho pošle šmýkajúc k stredu terča. Následne sa druhý tím snaží svojho hráča postrčiť bližšie k terču a naopak – protihráča od neho svojim hráčom odstrčiť. Ľudský curling už zaujal aj medzinárodný olympijský výbor, ktorý o tomto športe urobil paródiu a vtipné video.

Bandy

Foto: Slovenská asociácia Bandy

Po nedávnych majstrovstvách sveta vo futbale si nejeden Slovák zaskandoval pred televízorom. Hokejové majstrovstvá sú síce ďaleko, ale všetci poznáme hokej. A hádam aj hokejbal. Tieto tri športy sa stretli v zime a vytvorili zvláštny druh športu – bandy. Zvláštny kríženec sa objavil ako ukážkový šport na Zimných olympijských hrách v roku 1952 v nórskom Osle. V každom tíme je 11 hráčov. Zápas trvá 2× 45 minút. Hráči majú obuté korčule, v rukách hokejky a namiesto puku hrajú s tenisovou loptičkou. Brankári chytajú strely iba rukami a bránky chránia futbalové siete.

Yukigassen – Profesionálni vrhači snehových gúľ

www.youtube.com

Yukigassen Slovakia - Promo

Yukigassen sú profesionálne guľovačky. Keď ste sa ako malí v zime guľovali – v podstate ste tvrdo trénovali. Yukigassen pochádza, ako väčšina divných vecí, z Japonska. V každom tíme hrá 7 hráčov. Ak snehová guľa zasiahne niektorého z hráčov, ten vypadáva. K dispozícii je 90 vopred pripravených snehových gúľ a špeciálne ihrisko. Tak kto zostane ako posledný?

AMI MÉG ÉRDEKELHET