A nőiség ünnepe

A nemzetközi nőnap a nők iránti tisztelet és megbecsülés kifejezésének napja, amelyet az ENSZ is a világnapok közt tart számon. Világszerte különböző szokások kapcsolódnak hozzá – ennek néztünk most utána.

Fotó: GettyImages

A nőnap eredetileg munkásmozgalmi eredetű, a nők egyenjogúságával és szabad munkavállalásával kapcsolatos nap volt. Manapság a családon belül és a munkahelyeken virággal kedveskedve ünneplik, egyes társadalmi szervezetek pedig ezen a napon a nőket ért hátrányos megkülönböztetésre és az ellenük irányuló erőszakra hívják fel a figyelmet.

Hogyan lett nemzetközi a nőnap?

Fotó: GettyImages

A március 8-ához köthető első esemény 1857-ben volt, amikor New York utcáin a textiliparban dolgozó nők tüntettek az emberibb munkakörülményekért és magasabb fizetésért. Ezen a tüntetésen mintegy 40.000 nő vett részt. Az Egyesült Államokban az első „nemzeti" nőnapot 1909. február 28-án tartották. Az 1910-ben Koppenhágában megrendezett II. Nemzetközi Szocialista Nőkongresszuson a német Clara Zetkin javasolta, hogy az év egy napja legyen jelképesen a nőké. Bár ezt követően nemzetközinek nevezett nőnapot néhány országban csakugyan tartottak, de igazi világnappá való válásának útja Oroszországból indult el. 1917. március 8-án kenyérért és békéért tüntettek az orosz nők – akkor még javában tartott az első világháború. Ez a megmozdulás részben hozzájárult II. Miklós cár lemondásához, valamint egy igen fontos követelés teljesítéséhez is: az újonnan megalakult polgári kormány ugyanis szavazójogot biztosított a nőknek. Ezzel vált véglegessé a nőnap dátuma, amely a legtöbb országban március 8-a.

Nőnapi szokások

Fotó: 123rf

Több délkelet-európai államban, köztük Bulgáriában és Romániában is, ez az ünnep egybeesik az anyák napjával. Így ezekben az országokban a nők nemcsak a férfiaktól, hanem a gyerekektől is kapnak virágot, apró ajándékot.

Olaszországban a férfiak sárga mimózát is tartalmazó csokorkülönlegességgel lepik meg a hölgyeket. Az Olasz Nőunió vezetője, az egykori partizán és politikus Teresa Mattei azért választotta ezt a virágot, mert úgy vélte, hogy Olaszországban a gyöngyvirág és az ibolya túl drága, amit a munkások nem engedhetnek meg maguknak.

Oroszországban a nőnap munkaszüneti nap, és a sárga tulipán mellett szintén a sárga mimóza a legnépszerűbb nőnapi ajándék. A férfiak ezen a napon magukra vállalják a házimunka elvégzését, hogy a nők pihenhessenek.

Portugáliában a hölgyek sajátos módon ünneplik a nőnapot – férfiak nélkül mennek el vacsorázni és bulizni a barátnőikkel és kolléganőikkel. Igazi csajos estét tartanak.

Kínában a nők apró figyelmességet kapnak a munkaadójuktól, valamint fél nap szabadságot is, hogy kicsit több időt fordíthassanak magukra.

Közép-Európában elsősorban női családtagjaiknak és kolléganőiknek kedveskednek a férfiak csokoládéval és virággal. Azonban gondolnak azokra a hölgyekre is egy szál virág erejéig, akikkel aznap találkoznak.

Lássuk másként a nőnapot!

Fotó: 123rf

Ez a nap lehetőséget ad arra, hogy az anyák beszélgessenek a lányaikkal az előttük álló lehetőségekről, de remek alkalmat kínál arra is, hogy olyan nőkről emlékezzünk meg, akiknek munkássága nagy jelentőséggel bír a történelemben és a társadalmi változások területén. És végül: lássuk meg az élet női oldalát, amely tele van izgalmas kihívásokkal, örömmel és csodával!

AMI MÉG ÉRDEKELHET