Pri Gelnici vyrastie nová vyhliadka - Gloriette

Košický kraj bude mať onedlho nový dôvod na výlet - vyhliadku Gloriette, ktorá bude postavená pri v Gelnici.

Foto: Košice Región

Tento nový prírastok pribudne do bohatej zbierky turistických atrakcií v košickom kraji a ponúkne vám o atraktívny dôvod naviac, prečo prísť spoznať okolie Gelnice.

Gelnica - miesto kde vypnete

Útulné mesto v Košickom kraji, je miestom, kde sa história dotýka prírody. Obklopené zelenými kopcami a bohatým dedičstvom banskej ťažby, ponúka návštevníkom atmosféru starých čias a najmä krásne výhľady. Aj to bol jeden z dôvodov, prečo tu pribudne nová vyhliadka. Okolie Gelnice je rajom pre milovníkov prírody. Lesy a kopce ponúkajú možnosti na turistiku a oddych, a cyklotrasy lákajú na aktívny pohyb v krásnom prostredí.

Vyhliadka Gloriette nad Gelnicou – ako sa sem dostať?

Foto: Košice Región

Cesta by mala viesť po označenom turistickom chodníku, pričom na trase budú doplnené informačné tabule a smerovky pre zjednodušené smerovanie k vyhliadke. V rámci projektu sa obnovia aj staré turistické chodníky a trasy vedúce do lesoparku. Priestor lávky a móla bude vybavený drobnými LED svietidlami kvôli lepšej viditeľnosti a tiež podčiarknu romantické výhľady a zároveň presvetlia priestor v neskorších večerných hodinách a zabezpečia tak bezpečnosť návštevníkov počas návštevy vyhliadky aj v čase hmly a v noci.

Ak máte strach z výšok, ostaňte doma

Vyhliadka bola navrhnutá ako oceľová, priestorová konštrukcia s visutou časťou nad existujúcim lesom a vrcholmi stromov. Vykonzolovaná, vysunutá konštrukcia bude siahať až do vzdialenosti desať metrov od skalného brala, na ktorom bude ukotvená. Nič pre tých, ktorí majú strach z výšok.

Otváracie hodiny

Foto: Košice Región

Vyhliadka bude celoročne prístupná a otvorená pre verejnosť počas celého roku bez poplatku. Súčasťou vyhliadky bude vybavenie autonómnym systémom výroby elektrickej energie pomocou fotovoltických panelov. Sprístupnenie vyhliadky pre verejnosť je podľa zhotoviteľa diela predpokladané na leto 2025. Na vizualizácii sa podieľala spoločnosť Ligrus z Košíc. Firma sa špecializuje na rôzne typy stavebných projektov a má bohaté skúsenosti. Tento projekt by však nevznikol bez pomoci Košického samosprávneho kraja cez svoj dotačný program Terra Incognita.

Kam na výlet v okolí Gelnice?

V samotnej Gelnici sa nachádza množstvo historických pamiatok, ako napríklad barokový kaštieľ, evanjelický kostol a kováčska dielňa. Hrad Spišský Hrhov sa nachádza neďaleko Gelnice a je zvyškom stredovekého opevnenia s bohatou históriou. Kostol sv. Michala Archanjela, postavený v gotickom štýle, je ďalšou historickou pamiatkou v okolí Gelnice a stojí za to navštíviť kvôli svojej architektúre a atmosfére. Okolie mesta ponúka nádherné prírodné scenérie, kde môžete objavovať úchvatné výhľady, prechádzať sa po turistických chodníkoch a vychutnávať si pokoj a ticho horskej prírody.

Foto: Mesto Gelnica

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET