Nové cyklochodníky, ktoré na vás čakajú vo Vysokých Tatrách

Cyklistická sezóna sa už rozbehla naplno a hoci sa ešte neskončila zimná uzávera turistických chodníkov, do Vysokých Tatier sa môžete vybrať na horských bicykloch objaviť nedávno otvorené cyklotrasy.

Foto: Shutterstock

Naše veľhory sú v lete symbolom skôr peších než cyklistických túr. No svoj pohľad na Tatry môžete teraz zmeniť vďaka novým cyklotrasám, ktoré spojili Tatranskú Lomnicu s Tatranskou Kotlinou a Nový Smokovec s Tatranskými Zrubmi.

Cyklochodník Tatranská Lomnica – Tatranská Kotlina

Foto: Tatryportal

Hoci túto novú, takmer 9-kilometrovú cyklotrasu, otvorili už na jeseň 2022, pravdepodobne ste ju pre skorý príchod zimy do Tatier ešte nestihli vyskúšať. Vznikla vďaka cezhraničnej eurofondovej spolupráci s poľským Zakopaným. Tri metre široký chodník má štrkový povrch a je tak vhodný len pre trekové, no ideálny pre horské bicykle. Vedie z Tatranskej Lomnice cez Tatranské Matliare, Kežmarské Žľaby a pôvodnou starou lesnou cestou až k zastávke Tatranská Kotlina Čarda. Po ceste prejdete cez sedem mostov a odpočinúť si môžete na šiestich odpočívadlách. V zime, pri dostatočnom množstve snehu, si môžete prísť na túto trasu zabežkovať.

Cyklochodník Nový Smokovec – Tatranské Zruby

Foto: MAS Pro Tatry

Koncom marca 2023 sprevádzkovali v Tatrách aj nový spojený chodník pre cyklistov a peších, ktorý spája zastávky tatranskej električky v Novom Smokovci a Tatranských Zruboch. Financovaný bol Mestom Vysoké Tatry a realizátorom bola Miestna akčná skupina Pro Tatry. Hoci má chodník dĺžku zatiaľ len 1,2 kilometra, uľahčí vám cyklistické putovanie cez tatranské osady a odpúta vás od nutnosti zdieľať cestu s autami. Ľahko pritom skombinujete cestu aj s električkou, a tak je to ideálna voľba na ľahký cyklistický výjazd s deťmi. Kilometer chodníka má štrkový povrch, záverečných 200 metrov pri zastávke Sibír má asfaltový povrch. V Novom Smokovci pribudli aj stojany na bicykle a lavičky.

Budúcnosť cyklochodníkov vo Vysokých Tatrách

Foto: MAS Pro Tatry

Jednotlivé sprevádzkované sekcie cyklochodníkov vo Vysokých Tatrách sa postupne budú spájať, až vznikne sieť cyklotrás, ktorá by sa mala ťahať okolo tatranských štítov zo slovenskej aj poľskej strany. Najbližšie by sa mala otvoriť sekcia spájajúca Tatranskú Lomnicu so Starým Smokovcom a Veľkou Lomnicou.

Tatranská Kotlina by sa tak postupne mala spojiť takzvanou Tatranskou cyklolyžiarskou magistrálou až so Štrbským Plesom a potenciálne až s Podbanským s napojením na hlavnú cyklomagistrálu – Cestu okolo Tatier.

AMI MÉG ÉRDEKELHET