Nové múzeum čokolády s najväčšou fontánou sveta

Desiateho septembra otvoril tenista Roger Federer nové múzeum venované čokoláde. Sladký zážitok nájdete v Kilchbergu, nachádzajúcom sa len 20 minút od Zűrichu, a jeho súčasťou je aj deväťmetrová čokoládová fontána.

Foto: Lindt & Sprüngli

Švajčiarsky výrobca čokolád Lindt sa rozhodol urobiť návštevu krajiny helvétskeho kríža o čosi sladšiu. Po troch rokoch výstavby otvoril moderné zážitkové múzeum venované čokoláde, ktoré je v kontraste so susediacou historickou továrňou z roku 1899. Nájdete tu najväčší obchod s čokoládou na ploche 500 m2, interaktívnu výstavu, ale aj fontánu s 1 500 kg čokolády.

Interaktívna cesta čokolády

Foto: Lindt & Sprüngli

Interaktívna multimediálna prehliadka vás zavedie až do africkej Ghany.

Multimediálna prehliadka múzea ponúka návštevníkom prejsť cestu od kakaových bôbov na stromoch až k výrobe najpopulárnejšej sladkosti sveta. Počas cesty sa ocitnete na kakaových plantážach Ghany a spoznáte zaujímavosti toho, ako si čokoláda získala chuťové bunky ľudí po celom svete. Dozviete sa, ako sa Švajčiarsko stalo hlavnou krajinou čokolády, a sladké jazýčky si prídu na svoje počas ochutnávania čokolád. Uvidíte výrobu čokolády a spôsob, ako sa bôby menia na tekutú čokoládu a následne na pralinky a čokoládové tabličky. Na záver vás čaká nazretie pod pokrievku najšpičkovejšej výrobnej linky, kde na 40 miestach uvidíte proces výroby stroja, ktorý chrlí čokolády rýchlosťou 7 000 tabličiek za hodinu.

Čokoládové kurzy

Foto: Lindt & Sprüngli

Ak vás návšteva inšpiruje k tvoreniu, môžete sa zúčastniť aj jedného z mnohých kurzov Lindt CHOCOLATERIA. Na záver kurzu si odnesiete svoju vlastnú tabličku čokolády vyrobenú pod dohľadom majstra „chocolatiera". Deti si môžu vytvoriť vlastné čokoládové lízanky či figúrky. Pre skutočných fajnšmekrov je tu príležitosť naučiť sa umeniu výroby legendárnych Lindor praliniek, ktoré sa skrývajú sa pod názvami „Amande de Luxe" alebo „Perla kakaa".

Najväčší obchod s čokoládou na svete

Foto: Lindt & Sprüngli

Najväčší obchod s čokoládou na svete.

Ak neviete odolať kvalitnej a čerstvej čokoláde, tomuto obchodu by ste sa mali vyhnúť. Podľahnúť nákupnej horúčke na 500 m2 plochy je tu totiž veľmi ľahké. Nakúpite tu nielen najrôznejšie výrobky, ale vyrobíte si aj vlastnú čokoládovú tyčinku. Pri práci tu môžete sledovať výrobu čokolády pod rukami tých najlepších majstrov. Ak odtiaľto vezmete svojim blízkym darček, sami si môžete povedať, ako bude zabalený a s akým osobným želaním.

Zlatý bod programu: čokoládová fontána

Foto: Lindt & Sprüngli

Roger Federer (vľavo) pri slávnostnom otvorení múzea.

Múzeum sa hrdí aj najpôsobivejšou čokoládovou fontánou na svete. Jej výška dosahuje 9,3 metra a prúdi v nej 1 500 kg čokolády rýchlosťou jedného kilogramu za sekundu. Na to, aby ste si mohli tento zážitok vychutnať, v útrobách budov je skrytých ďalších 94 metrov potrubí. Na slávnostnom otvorení, vrátane inaugurácie tejto fontány, sa zúčastnil aj známy švajčiarsky tenista Roger Federer.

Po uvoľnení opatrení súvisiacich s koronavírusom si za sladkým výletom v GPS navigácii vyhľadajte „Lindt Home of Chocolate" v Kilchbergu južne od Zűrichu, vzdialeného asi 8 hodín jazdy autom z Bratislavy.

Švajčiarska čokoláda v číslach

Foto: Lindt & Sprüngli

Nové múzeum čokolády je verejnosti prístupné od 13. 9. 2020.

Vo Švajčiarsku dnes čokoládu vyrába 17 firiem, ktoré zamestnávajú viac než 4 500 ľudí. Ročne krajina vyrobí viac ako 200 000 ton čokolády, z čoho takmer polovicu tvoria čokoládové tabličky. Smerujú prevažne do Nemecka, Kanady, Veľkej Británie, USA a Francúzska. Švajčiarska čokoláda sa ročne predá v hodnote takmer 1,7 miliardy eur.

AMI MÉG ÉRDEKELHET