Nyaralj rejtőző szigeten! 2. rész

Se reptér, se autó az icipici thai szigeten.

Fotó: 123RF

Többrészes sorozatunkban még kevéssé ismert szigeteket mutatunk be, ahol nemcsak a tömeget úszhatjuk meg, de a helyi kultúrához is közelebb kerülhetünk. Első alkalommal Mexikóba utaztunk, most pedig a thaiföldi Ko Lipét vesszük célba.

Délkelet-Ázsiába nem könnyű mostanában bejutni, a legtöbb ország ugyanis megtiltotta a turisták belépését. Thaiföldön kicsit jobb a helyzet, itt vezekelhetünk egy „laza" kéthetes karanténnal, melyet a thai kormány által kijelölt, kényelmes szállodában kell eltöltenünk. Indulás előtt online kell benyújtanunk a beutazási kérelmet (coethailand.mfa.go.th), majd érkezéskor egy 72 óránál nem régebbi negatív tesztet és egy „fit to fly" igazolást kell bemutatnunk. Emellett a karantén végéig még összesen három tesztet helyben is elvégeznek rajtunk, és egy nyomkövető applikációt is le kell töltenünk.

Ko Lipén minden egy ugrásra van

Fotó: 123RF

A kéthetes kényszerpihenő miatt adódik, hogy inkább hosszabb tartózkodásra ajánljuk Thaiföldet, ha azonban letelt a kiszabott idő, indulhat az ország felfedezése! Ko Lipe a legdélebbi thai sziget, nem messze Malajziától. A szigeten nem találunk széles utakat, autós közlekedés szinte egyáltalán nincs, és a legnagyobb távolság nem több 3 km-nél, azaz egy óra alatt kényelmesen sétálva is megtehető. Mivel a kis szigeten nincs reptér, ez már önmagában garantálja, hogy ne érkezzen ide túl sok turista. Pedig nem túl bonyolult idetalálni: főszezonban, októbertől júniusig komppal vagy motoros siklócsónakkal (speedboat) több közlekedési csomópontból (pl. Pak Bara) is megközelíthető.

51 kirándulás

Fotó: 123RF

Legfontosabb látnivalója természetesen maga az Andamán-tenger. A szigetet vakítóan fehér homok és mélykék víz veszi körbe, amelyben a világ trópusihal-populációjának 25%-a úszkál, így búvárszemüvegben vagy anélkül, de egészen biztosan rengetegféle vízi élőlényt fogunk látni. Ko Lipe a Tarutao Nemzeti Park szélén fekszik, így már megérkezésünkkor meg kell váltani a park belépőjét. Érdemes Tarutao 51 szigetéből többre is átruccanni hajóval, hiszen többnyire érintetlen természetet találunk mindenütt. Ha pedig a legjobb helyszínt keressük egy naplementében elszürcsölt koktélhoz, azt jó eséllyel a Serendipity Resort On the Rock nevű bárjában találjuk meg, amely nevéhez híven, egy sziklaszirten kapott helyet, pont a türkizkék víz felett.

AMI MÉG ÉRDEKELHET